Siirry sisältöön

Sonni kesälaitumella sinetöi positiivisella tavalla nuorenparin kohtalon: ”Kyllä tämä kuitenkin antaa enemmän kuin se ottaa”

Kesällä 2020 Seinäjoella nuori pariskunta mietti elämän suuntaa. Tarjolla oli arki toisen kotitilalla rotukarjan parissa. Puntarointia ja miettimistä riitti, ja loppukesästä pariskunta on jo omin sanoin noin 85 prosenttisen varmoja päätöksestään.

Teksti: Antti Koivukangas
Kuvat: Rami Lehtola

”Se kun vanha isäntä päästi sonnin kesälaitumelle, niin se sitten tavallaan sinetöi ihan konkreettisesti sen jatkuvuuden”.

Sofia Kankaansyrjä, 2023.

Syklisen maatalouden laina-alaisuudet tuntevalle ihmiselle asia lienee päivän selvä. Kesäinen päätös tarjoaa tekemistä poikimiskauden ajaksi, joka häämöttää vuodenvaihteen toisella puolella, loppukeväällä.

Siihen haasteeseen he loppujen lopuksi päättivät yhteisvoimin tarttua, Sofia Kankaansyrjä ja Olli Hakala.

”Yöunia ei menetetty”

Nuoripari ovat iältään yhtä vanhoja kuin suomen ensimmäinen jääkiekon MM-kulta.

Tämä teksti ei kuitenkaan keskity jääkiekkoon, vain pyrkii avaamaan ajatusten kulkua ja mietintöjen koukeroita, kun Seinäjoella asustanut ja työssä käynyt pariskunta päätti noin kolmisen vuotta sitten siirtyä maataloustuottajiksi Sofian kotitilalle Härmään.

Kyllä me jo silloin vahvasti mietiskelimme maatalouden tilaa ja sen tulevaisuuden näkymiä. Olihan siinä edessä melkoinen muutos tänne hypätä, vaikka kummatkin olemme maatilan lapsia, Sofia muistelee.

En nyt sanoisi, että siinä oikeastaan yöunia menetettiin. Se oli lähinnä sellaista positiivista pohdintaa eikä päätös sinänsä pelottanut. Kun vihdoin alkusyksystä 2020 oli selvää, että tähän lähdemme, niin samassa todettiin, että tänne tullaan, katsotaan miten homma toimii ja otetaan vastaan mitä elämä tarjoaa, Ilmajoelta lähtöisin oleva Olli täydentää.

Tällä hetkellä pariskunnan emolehmätilalla Härmässä on 60 paikkainen navetta, jossa elää sovussa keskenään Simmental- ja Charolais-rotukarjaa.

Sofian vanhemmilta sukupolvenvaihdoksen kautta hankittu tila sisältää vuonna 2006 rakennetun navetan ja tilan tarpeisiin riittävästi ympäröivää peltomaata.

”Insinööri & pankkivirkailja”

Erikoista pariskunnan tila-arjesta tekee se seikka, että Sofia toimii neljä päivää viikossa Pohjanmaan Osuuspankissa talouden asiantuntijana, kun taas kone- ja tuotantotekniikan insinööri Ollin työpaikkana on vuodenvaihteesta lähtien Pietarsaarelainen Nordic Lights.

Jo Seinäjoella asuttaessamme todettiin, että tällä mallilla mennään. Itse muistan lapsena, että äiti oli toimistohommissa ja isä teki kuljetusalan töitä, joten esimerkkiä toimivasta arjesta löytyi. Luonnollisesti myös kiinteät tulot vakituisesta työstä helpottavat kokonaisuutta, Sofia kertoo.

Arkea Sofian ja Ollin tilalla helpottaa luonnollisesti emolehmätilan tietynlainen ennalta-arvattavuus ja vakiintunut vuosirytmi.

Normiarki pyörii arkiaskareiden parissa ja navetassa käydään pääsääntöisesti iltaisin ja tarpeen vaatiessa muinakin vuorokauden aikoina.

Kyllä meillä aika hyvin ennakoitavissa tuo vuosi täällä tilalla on. Poikima-aika osuu maaliskuun ja toukokuun välille ja silloin riittää tekemistä. Omat kesälomat ovatkin sitten heinäntekoaikaa, kun eläimetkin ovat silloin ulkosalla. Sitten taas joulukuu, tammikuu ja helmikuu on vähän rauhallisempia. ”Vähän”, Sofia naurahtaa.

Kyllähän sen huomaa, että täällä tekemistä itselleen keksisi, jos tätä täysipäiväisesti alkaisi tekemään. Meillä ei kuitenkaan tällä hetkellä ole mitään toivetta laajentaa tästä, ja laajentaminen tulisi toki eteen, jos tätä ihan oikeasti työkseen alkaisi tekemään, Olli summaa.

”Oman työn tulokset heti näkyvissä”

Sofia kiteyttää omalta osaltaan maataloustyön mielekkyyden vertaamalla sitä omaan arkeen pankissa muita maatalousyrittäjiä neuvoessa.

Pankissa tehdystä työpäivästä ei välttämättä pysty näyttämään oikein mitään konkreettista lopputulosta, ja siinä suhteessa täällä tilalla tehdyt työt ovat mahtava vastapaino. Oman työn tulokset ovat heti nähtävissä, ja se antaa monesti todella hienon tunteen. Samoin se, että omaan työhön pystyy tilalla vaikuttamaan niin vahvasti, hän toteaa.

Helposti voisi luulla, että kahta vierekkäistä uraa ajaminen yhdessä olisi uuvuttavaa ja veisi kaiken yhteisen ajan arjesta. Olli toteaa kuitenkin nopeasti, että tilanne on pariskunnan osalta hyvin hallinnassa.

Mistään emme ole joutuneet luopumaan, vaikka yleisesti ottaen aikaa voi arjessa olla vähän vähemmän. Meitä koskee samat lomitusjärjestelmät, kun kaikkia muita. Omaa lomaa olemme pyrkineet pitämään vähintään viikon, Olli laskee.

Pariskunnan tilannetta helpottaa luonnollisesti Sofian vanhempien läsnäolo. Entiset tilalliset ovat aina tarpeen tullen auttamassa nuoria arjessa.

Se osaltaan luonnollisesti helpotti päätöstämme lähteä tähän homman alun perin. Se että tiedettiin että tuki ja turva ja kokemuksen tuoma osaamispankki on tuossa naapurissa.

”Salikortit hankittu, ei vielä käytetty”

Sekä Sofia että Olli ovat päättäväisiä ja toimeliaita nuoria aikuisia, joilla ei mene sormi suuhun haasteiden dessä. Sitä arki tilalla myös vaatii, ja huutoon on vastattava, kun tilanne sen vaatii.

Joskus jos on sellainen tilanne päällä, että oikeasti katastrofin ainekset ovat ilmassa navetalla ja sekä eläimet että koneet temppuilevat niin miettii, että mihin sitä on oikein lähtenyt. Mutta toisinaan se vastapaino kaikelle muulle on niin arvokasta, kun sen vaan jäsentää itselleen oikein.

Olen yrittänyt henkisesti kuvitella, että maataloushommat ovat vähän kuin harrastus vaikka se yritystoimintaa onkin. Ja vaikka se kovaa työtä on, niin en tavallaan miellä sitä työksi, Sofia järkeilee.

Niin, onhan meillä harrastuksiakin. Salikortitkin on hankittu, niitä ei ole vaan vielä tullut käytettyä, Olli naurahtaa.

Alamme pikkuhiljaa päättää haastattelua, kun mieleen juolahtaa vielä viimeinen kysymys.

”Mikään ei oikein meinaa tulla valmiiksi”

Kun vertaa lähtötilanteeseen ja vuodenvaihteeseen 2020–2021 niin miten oma ajattelu ja ymmärrys maatalouteen on vuosien varrella ehtinyt muuttua?

Pariskunta pitää pitkän tauon.

Katsovat vähän toisiaan välillä. Toinen on aikeissa sanoa jotain, mutta empii.

Lisää miettimistä, kunnes Sofia toteaa.

Ehkä se ymmärrys siitä, miten paljon tekemistä on jatkuvasti tilalla. Mikään ei oikein koskaan meinaa tulla valmiiksi ja lista näistä asioista vain kasvaa, hän naurahtaa.

Ja sitten tuo Olli, kun on insinööri, niin kaiken pitäisi olla valmista ja justiinsa. Itse otan ehkä vähän rennommin, että ei se niin tarkkaa ole, Sofia hymyilee.

Loppujen lopuksi päätös lähteä maatalouden pariin ei ole kaduttanut missään vaiheessa.

Kyllä tämä antaa enemmän kuin se ottaa, Sofia päättää.

Sofia Kankaansyrjä ja Olli Hakala toimivat vuoden 2023 Snellmanin tuottajalähettiläinä. Instagramissa heidät löytää ”Saarenpään tila” tililtä.