Siirry sisältöön
Suomalainen joulukinkku ja muita maailman joulukinkkuja

Suomalainen joulukinkku ja muita maailman joulukinkkuja

Joulukinkku, ja yleensä nimenomaan suomalainen joulukinkku, on erottamaton osa suomalaisia jouluruokaperinteitä ja kinkun paistaminen ennen joulua käy suorastaan ohjelmanumerosta. Joulukinkku ei itseasiassa ole yksin suomalaisten tai edes pohjoismaalaisten suosima jouluruoka. Joulukinkkua nimittäin syödään jopa 15 000 kilometrin päässä Suomesta! Kinkun valmistustapa ja se miten kinkku tarjoillaan, voivat vaihdella maailman eri kolkissa, mutta yhdistävänä tekijänä on kinkku, jota syödään jouluna.

Suomalainen joulukinkku kruunaa joulupöydän

Suomalainen joulukinkku juontaa juurensa aina skandinaaviseen mytologiaan ja viikinkien aikakaudelle, jolloin ihmiset uhrasivat talvipäivänseisauksen juhlassa villisian sadonkorjuun ja hedelmällisyyden jumala Freyrille. Sittemmin perinne kinkun syömisestä jouluna on levinnyt ympäri maailman, joten päätimme hieman tarkastella, millaisia valmistusmenetelmiä ja makuja joulukinkkuun maailmalla liittyy. Ja mikäli sattuisi käymään niin onnettomasti, että suomalainen joulukinkku syystä tai toisesta alkaisi kyllästyttää, niin näistä maailman kinkuista voi toki hakea inspiraatiota myös omaan joulupöytään!

Ruotsi

Ruotsissa joulukinkkua nautitaan suurilta osin kuten Suomessakin. Kinkku valmistetaan joko uunissa paistamalla tai keittämällä ja kuorrutetaan perinteiseen tapaan sinapilla. Se myös nautitaan sinapin kera. Ihan kuten suomalainen joulukinkku, on kinkku myös Ruotsissa lähes erottamaton osa perinteistä joulupöytään ja se tarjoillaan lisukkeenaan keitettyjä perunoita ja kaalia. Lisäksi ruotsalaiseen joulunviettoon kuuluvat erilaiset kalaherkut.

ruotsalainen kinkku on hyvin pitkälti samanlainen kuin suomalainen joulukinkku

Iso-Britannia

Iso-Britanniassa joulupöydässä on usein sekä kinkku että kalkkuna tai esimerkiksi ankka. Perinteinen brittiläinen joulukinkku valmistetaan keittämällä kinkkua kanelilla, pippurilla ja korianterinsiemenillä maustetussa liemessä, johon tuodaan lisämakua usein appelsiinimehulla tai muusta hedelmästä tehdyllä marmeladilla. Koristelultaan Ison Britannian joulukinkut ovat selvästi suomalaisia runsaampia: kun kinkku on kypsä, britit glaseeraavat sen esimerkiksi appelsiini-, omena- tai päärynämarmeladilla ja koristelevat kokonaisilla neilikoilla. Joulukinkku tarjoillaan paahdettujen perunoiden kanssa.

suomalainen joulukinkku harvoin on tarjolla yhtä näyttävästi.

Ranska

Ranskassa joulukinkku oli pitkään vain vedessä keitetty paisti, joka tarjoiltiin valmiiksi siivutettuna. Koristeisempi tyyli on kuitenkin tullut suosituksi myös Ranskassa ja monessa kodissa joulukinkku valmistetaan nykyään maustetummin esimerkiksi uunissa paistamalla päärynöiden ja omenoiden kanssa.

ranskalainen joulukinkku ei näytä samalta kuin perinteinen suomalainen joulukinkku.

Italia

Italia on tunnettu erilaisista kinkuistaan. Joulukinkun tapaan valmistettu kinkku on kuitenkin harvinaisempi herkku. Kotona keitetylle kinkulle löytyy kuitenkin ohjeita, joissa possunpaisti upotetaan porkkanasta, selleristä, appelsiinista, rosmariinista ja laakerinlehdistä valmistettuun liemeen. Kypsä kinkku tarjoillaan vihreän yrttikastikkeen kera.

kotimainen joulukinkku ei tarjoilultaan eroa paljon italialaisesta.

Tsekki

Tsekkiläinen joulukinkku, Prahan kinkku, keitetään meheväksi puna- ja portviinillä maustetussa liemessä. Kinkun kypsyttyä se kuorrutetaan sinappi-neilikkaseoksella ja keitinliemestä valmistetaan kinkulle herkullinen kastike.

suomalainen joulukinkku on yleensä suurempi kuin tämä tsekissä nautittu kinkku.

Meksiko

Meksikossa perinteisen joulukinkun tyylistä paistia tarjoillaan jouluaaton sijaan uutena vuotena. Meksikolainen kinkku marinoidaan mm. neilikoilla, oreganolla ja kuminalla maustetussa marinadissa ja paistetaan uunissa tulisen chilikastikkeen kera.

Joulukinkkua ei syödä vain Suomessa, vaan myös esimerkiksi Meksikossa.

Jamaika, Barbados sekä Trinidad ja Tobago

Kyllä, myös päiväntasaajan eteläpuolella nautitaan jouluisin kinkkua. Karibialaiseen tyyliin valmistettu joulukinkku tosin on suomalaista makeampi: esimerkiksi Jamaikalla joulukinkku saa paiston jälkeen pinnalleen fariinisokerista, hunajasta, ananas- ja appelsiinimehusta sekä sinapista valmistetun glaseerauksen.

suomalaisen joulukinkun ystävä voi törmätä kinkkuun myös vaikkapa Jamaikalla.

Guyana ja Brasilia

Etelä-Amerikassa joulukinkkua syödään mm. Guyanassa ja Brasiliassa. Kinkku on siellä kuitenkin selvästi suomalaista vastinettaan hedelmäisempi: esimerkiksi Brasiliassa kinkku paistetaan uunissa hunajaisella sinappiliemellä glaseerattuna ja koristellaan mm. ananaksella ja kirsikoilla.

suomalainen joulukinkku ei tunnetusti sisällä ananasta, Brasiliassa sitä vastoin niitä käytetään kinkun koristeluun.

Australia

Myös Australiassa kinkku kuuluu osaksi joulunviettoa. Kesäkuumalla ei kuitenkaan ole ollenkaan tavatonta, että australialainen joulukinkku tarjoillaan kylmänä. Toki suomalainen kinkkukin maistuu kylmänä, kuten moni aattoiltana myöhään jääkaapilla vieraillut tietää. Perinteisten brittiläistä alkuperää olevien jouluherkkujen lisäksi australialaiset kattavat juhlapöydän usein myös paikallisilla kaloilla.

australiainen kinkku maistuu usein kylmänä, kuten myös suomalainen joulukinkku.

Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti on tunnettu lampaistaan, mutta myös suomalaiseen tapaan valmistettua kinkkua katetaan juhlapöytään. Koska uusiseelantilaiset ovat kovia grillaamaan ja joulun aika sattuu heillä sopivasti keskikesälle, paistuu joulukinkkukin heidän mielestään paremmin parilalla kuin uunissa.

suomalainen joulukinkku voisi olla outo näky toisella puolen maapalloa, jossa kuitenkin myös omanlaistaan joulukinkkua nautitaan.