Hoppa till innehållet
Suomalainen joulukinkku ja muita maailman joulukinkkuja

Finländsk julskinka och julskinkor från andra länder

Julskinka, och speciellt finländsk julskinka är en mycket viktig del av de finländska julmatstraditionerna och stekning av julskinkan före julen är en viktig programpunkt.

Julskinka är inte bara favoritjulmaten i Finland och Norden, den äts nämligen också 15 000 km från Finland! Hur skinkan tillagas och serveras kan skilja sig från land till land, men den gemensamma nämnaren är skinka som äts under julen.

Finländsk julskinka

Den finländska julskinkan har sina rötter i skandinavisk mytologi och vikingatiden, då människorna firade vintersolståndet och offrade vildsvin åt skördens och fruktbarhetens gud Frej. Sedan dess har traditionen att äta skinka under jul spridit sig runt hela världen, vi bestämde oss därför att kolla lite hurudana tillagningssätt och smaker det finns på julskinka runtom i världen. Och om det gått så illa att du tröttnat på den finländska julskinkan på grund av någon orsak kan du hämta inspiration till ditt eget julbord från de här skinkorna!

Sverige

I Sverige avnjuter man julskinka i stort sätt på samma vis som i Finland. Skinkan ugnssteks eller kokas och griljeras traditionellt med senap. Man äter också senap med skinkan. Precis som i Finland är skinkan en ytterst viktig del av det traditionella julbordet och den serveras med kokt potatis och kål. Till det svenska julfirandet hör också olika fiskdelikatesser.

svensk julskinka

Storbritannien

På julbordet i Storbritannien finns ofta både skinka och kalkon eller t.ex. anka. En traditionell brittisk julskinka tillreds genom att koka skinkan i ett spad kryddat med kanel, peppar och korianderfrön. Till kokspadet tillsätter man ofta apelsinsaft eller marmelad gjorda på andra frukter som smaksättare. I Storbritannien har man en mycket mera omfattande griljering än vad vi har i Finland: då skinkan är klar, penslar britterna på en glaze gjord på t.ex. apelsin-, äppel- eller päronmarmelad och dekorerar den med hela nejlikor. Julskinkan serveras med ugnsstekta potatisar.

finländsk julskinka

Frankrike

I Frankrike var julskinkan länge bara en vattenkokt stek som serverades färdigskivad. En mera griljerad variant av julskinkan har dock med tiden blivit populär också i Frankrike. I många franska hem tillagas nu för tiden en mera smaksatt julskinka, t.ex. ugnsstekt med päron och äpplen.

fransk julskinka

Italien

Italien är känd för sina olika skinkor men en julskinka är trots det en mera sällsynt delikatess. Till skinka som tillagas hemma hittade vi i alla fall instruktioner där skinka av gris kokas i ett spad gjort på morötter, selleri, apelsiner, rosmarin och lagerblad. Skinkan serveras med grön örtsås.

italiensk julskinka

Tjeckien

En tjeckisk skinka, en skinka från Prag, kokas i spad smaksatt med röd- och portvin. Då skinkan är klar griljeras den med senap-nejlikablandning och av kokspadet gör man en god sås till skinkan.

finländsk julskinka

Mexiko

I Mexiko serveras en typ av stek som görs på samma sätt som en traditionell julskinka på nyår istället för på julafton. Den mexikanska skinkan marineras med en marinad smaksatt med bl.a. nejlika, oregano och kummin och steks i ugn med en stark chilisås.

meksikansk

Jamaica, Barbados och Trinidad och Tobago

Du läste rätt, också söder om ekvatorn njuter man av juliga skinkor. Den karibiska varianten på julskinka är mycket sötare än den finländska: t.ex. i Jamaica sätter man en glaze gjord på farinsocker, honung, ananas- och apelsinsaft samt senap på skinkan då den är färdigstekt.

japansk

Guyana och Brasilien

I Sydamerika äts julskinka t.ex. i Guyana och Brasilien. Där är skinkan mycket fruktigare än i Finland: t.ex. i Brasilien steks skinkan i ugn med en glaze av honung och senap på och dekoreras med bl.a. ananas och körsbär.

bransiliansk julskinka

Australien

Också i Australien är skinkan en del av julfirandet. I den australienska sommarhettan är det dock inte ovanligt att julskinkan serveras kall. Visst smakar en finländsk skinka också bra kall, det vet alla som gillar att ta en titt i kylskåpet sena julaftnar. Förutom de traditionella juldelikatesserna av brittiskt ursprung sätter australiensarna ofta också lokala fisksorter på julbordet. 

australiensk julskinka

Nya-Zeeland

Nya Zeeland är känd för sina får, men också en skinka som tillrätts på finländskt vis sätts på julbordet. Eftersom nyzeeländare är svåra på att grilla och julen inträffar mitt i deras sommar, grillar de hellre skinkan än ugnssteker den.

finländsk julskinka