Julskinka
8h 30min (varav 30min aktiv)
20
Lätt
Ingredienser
- 1 pkt Snellman Festskinka av lantgris benfri djupfryst ca 5 kg
- 3 msk senap
- 0.5 dl skorpmjöl
- hela nejlikor
Instruktioner
1. Tina skinkan i god tid.
2. Ta skinkan i rumstemperatur.
Innetemperaturen i skinkan borde ligga kring 10 °C när den sätts i ugnen.
3. Placera en stektermometer i skinkan.
Sätt in termometern på det tjockaste stället av skinkan, men undvik benkontakt.
4. Stek först skinkan 30 minuter i 200 °C.
Stek skinkan inledningsvis med feta sidan uppåt i en halvtimme på 200°C
5. Sänk temperaturen till 100 °C
Sänk temperaturen till 100 grader och fortsätt stek skinkan i ca 1,5 timme per kilogram.
# 6. Stek tills innertemperaturen når minst 74 °C.
Håll ett öga på termometern. Färdig är skinkan vid 74 °C och extramör behöver ca. 83 °C.
Avlägsna nätet och svålen från skinkan.
8. Griljering av julskinka
Börja griljeringen med att breda över senapen och strö över skorpsmulor. Ifall du vill kan du trycka in hela nejlikor i skinkan.
(Obs! Nejlikor ger en mycket kraftig smak, så lämna bort dem helt ifall matgästerna inte gillar nejlika.)
Griljera skinkan i 250 grader ca 10 minuter, eller tills ytan fått en vacker gyllenbrun färg.
Tips
Meri tips hittar du här.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 180 g | |
---|---|---|
Energi | 847 kJ / 203 kcal | 1524 kJ / 365 kcal |
Fett | 12.1 g | 21.8 g |
- varav mättat fett | 4.3 g | 7.7 g |
Kolhydrat | 0.7 g | 1.3 g |
- varav sockerarter | 0.2 g | 0.4 g |
Protein | 23 g | 41 g |
Fiber | 0 g | 0.1 g |
Salt | 2.1 g | 3.8 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.