Hoppa till innehållet
Julskinka

Julskinka

Festskinka av lantgris benfri djupfryst ca 5 kg

8h 30min (varav 30min aktiv)

20

Lätt

Traditionell gråsaltad julskinka är en fixstjärna på finska julbord. En festskinka av den inhemska lantgrisen tillreds i ugn och griljeras oftast med senap. Det finns otaliga sätt att tillreda julskinkan på, men med den här enkla steg-för-stegvideon får du smidig hjälp på vägen till att lyckas.

Ingredienser

Instruktioner

1. Tina skinkan i god tid.
2. Ta skinkan i rumstemperatur.

Innetemperaturen i skinkan borde ligga kring 10 °C när den sätts i ugnen.

3. Placera en stektermometer i skinkan.

Sätt in termometern på det tjockaste stället av skinkan, men undvik benkontakt.

4. Stek först skinkan 30 minuter i 200 °C.

Stek skinkan inledningsvis med feta sidan uppåt i en halvtimme på 200°C

5. Sänk temperaturen till 100 °C

Sänk temperaturen till 100 grader och fortsätt stek skinkan i ca 1,5 timme per kilogram.

# 6. Stek tills innertemperaturen når minst 74 °C.

Håll ett öga på termometern. Färdig är skinkan vid 74 °C och extramör behöver ca. 83 °C.

Avlägsna nätet och svålen från skinkan.
8. Griljering av julskinka

Börja griljeringen med att breda över senapen och strö över skorpsmulor. Ifall du vill kan du trycka in hela nejlikor i skinkan.

(Obs! Nejlikor ger en mycket kraftig smak, så lämna bort dem helt ifall matgästerna inte gillar nejlika.)

Griljera skinkan i 250 grader ca 10 minuter, eller tills ytan fått en vacker gyllenbrun färg.

Tips

Meri tips hittar du här.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 180 g
Energi 847 kJ / 203 kcal 1524 kJ / 365 kcal
Fett 12.1 g 21.8 g
- varav mättat fett 4.3 g 7.7 g
Kolhydrat 0.7 g 1.3 g
- varav sockerarter 0.2 g 0.4 g
Protein 23 g 41 g
Fiber 0 g 0.1 g
Salt 2.1 g 3.8 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Fixa receptet steg-för-steg

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan