Hoppa till innehållet
Julskinka

Julskinka

Festskinka av lantgris benfri djupfryst ca 5 kg

8h 30min (varav 30min aktiv)

20

Lätt

Traditionell gråsaltad julskinka är en fixstjärna på finska julbord. En festskinka av den inhemska lantgrisen tillreds i ugn och griljeras oftast med senap. Det finns otaliga sätt att tillreda julskinkan på, men med den här enkla steg-för-stegvideon får du smidig hjälp på vägen till att lyckas.

Ingredienser

Instruktioner

1. Tina skinkan i god tid.
2. Ta skinkan i rumstemperatur.
  1. Innetemperaturen i skinkan borde ligga kring 10 °C när den sätts i ugnen.
3. Placera en stektermometer i skinkan.
  1. Sätt in termometern på det tjockaste stället av skinkan, men undvik benkontakt.
4. Stek först skinkan 30 minuter i 200 °C.
  1. Stek skinkan inledningsvis med feta sidan uppåt i en halvtimme på 200°C
5. Sänk temperaturen till 100 °C
  1. Sänk temperaturen till 100 grader och fortsätt stek skinkan i ca 1,5 timme per kilogram.

# 6. Stek tills innertemperaturen når minst 74 °C.

  1. Håll ett öga på termometern. Färdig är skinkan vid 74 °C och extramör behöver ca. 83 °C.
Avlägsna nätet och svålen från skinkan.
8. Griljering av julskinka
  1. Börja griljeringen med att breda över senapen och strö över skorpsmulor. Ifall du vill kan du trycka in hela nejlikor i skinkan.

  2. (Obs! Nejlikor ger en mycket kraftig smak, så lämna bort dem helt ifall matgästerna inte gillar nejlika.)

  3. Griljera skinkan i 250 grader ca 10 minuter, eller tills ytan fått en vacker gyllenbrun färg.

Tips

Meri tips hittar du här.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 180 g
Energi 847 kJ / 203 kcal 1524 kJ / 365 kcal
Fett 12.1 g 21.8 g
- varav mättat fett 4.3 g 7.7 g
Kolhydrat 0.7 g 1.3 g
- varav sockerarter 0.2 g 0.4 g
Protein 23 g 41 g
Fiber 0 g 0.1 g
Salt 2.1 g 3.8 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Traditionell gråsaltad julskinka är en fixstjärna på finska julbord. En festskinka av den inhemska lantgrisen tillreds i ugn och griljeras oftast med senap. Det finns otaliga sätt att tillreda julskinkan på, men med den här enkla steg-för-stegvideon får du smidig hjälp på vägen till att lyckas.

Fixa receptet steg-för-steg

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan