Julskinka

Julskinka

Julskinkan bör vara mör, saftig och smaklig men hur lyckas du med detta? Med Herr Snellmans lätta recept överaskar du alla!

12 5 min

Ingredienser

  • 1 julskinka

Julskinka — Gör så här

  1. Ta ut den frysta skinkan och låt den tina i kylskåp ca 2 dagar innan den ska stekas. En större skinka kan behöva så mycket som 5 dagar i kylskåp! En färsk, ofryst skinka kan tas ut i rumstemperatur ca 5 timmar innan den ska stekas. Skinkan bör ha en innertemperatur på ca +10 °C innan den läggs in i ugnen. Värm ugnen till 100 °C.
  2. Lägg skinkan i en stekpåse och sedan in i ugnen med svålsidan uppåt. Du kan också steka skinkan utan stekpåse. Lägg i så fall skinkan på ugnsgallret och placera en djup ugnsform under. I ugnsformen häller du vatten. Vattnet hindrar fettet från att bränna fast. Stek skinkan i 1,5–2 timmar/kg. Ta ut skinkan ur ugnen när stektermometern visar 74 °C. Om du vill ha skinkan extra mör så steker du den till 83 °C. Höj temperaturen i ugnen till 250 °C. Lyft försiktigt skinkan ur stekpåsen och ta tillvara stekskyn. Skyn kan användas som bas i en läcker sås till skinkan. Ta bort nätet och svålen av skinkan. Rör ihop ägg och senap. Bred ut blandningen på skinkan. Strö brödsmulor eller skorpmjöl över skinkan. Griljera skinkan i en het ugn i ca 15 minuter tills den är vackert gyllenbrun. Vakta den noga hela tiden så den inte bränns. Ta ut skinkan och låt den stå och vila i 10 minuter innan den skärs upp. Om du vill kan du dekorera den med hela nejlikor. Det bör du göra först då skinkan har svalnat ordentligt, för nejlikorna kan avge en stark smak.

Tips!

Läs också vårt blogginlägg Stekning av julskinka.

Festskinkor

”Vi gör våra skinkor på traditionellt vis, vilket innebär att vi låter dem stå ett dygn efter saltningen innan vi packar dem. På så sätt rinner extra saltvätska av skinkorna och de krymper inte lika mycket i ugnen.”

Kai, produktutvecklare

Rate

Dela

Kommentarer