Siirry sisältöön
Teemme yhdessä

Teemme yhdessä

Roland Snellmanin työpöydällä on Martti Alahuhdan kirja Johtajuus. Useita kertoja Suomen parhaaksi yritysjohtajaksi valittu Koneen toimitusjohtaja painottaa siinä arvojen ja yrityskulttuurin tärkeyttä yrityksen menestystä rakennettaessa. Alahuhta korostaa, että menestyvässä yrityksessä koko henkilökunta pääsee osallistumaan toiminnan kehittämiseen. Johtaminen on liian tärkeä asia jätettäväksi yksin johtajien käsiin. Roland allekirjoittaa ajatukset täysin.

Snellmanin Lihanjalostuksen tuotantopäällikkönä ja -johtajana hän otti koko porukan mukaan toiminnan suunnitteluun ja sen jatkuvaan parantamiseen. Näin hän lupaa tehdä myös nyt, toimiessaan Lihanjalostuksen toimitusjohtajana.

Mahdollistetaan

Avoin, rehellinen, energinen, luotettava, kuunteleva ja itseensä luottava. Näin kuvailevat alaiset Lihanjalostuksen  toimitusjohtajaa. Roland ottaa kehut nöyrästi vastaan. Paras mittari omalle onnistumiselle on se, kuinka hyvin hän saa ihmiset kasvamaan.

– Mielestäni johtajan tärkein tehtävä on mahdollistaa ihmisten kehittyminen ja poistaa esteitä sen tieltä. Silloin organisaatio ja toiminta menevät oikeaan suuntaan. Toisin sanoen luotetaan, kunnioitetaan ja annetaan mahdollisuuksia, hän tiivistää.

Rolandilla ei ole yhtä ainoaa johtamisfilosofiaa. Juuri nyt Martti Alahuhdan ajatukset ovat päällimmäisinä. Aikanaan suuren vaikutuksen teki Jan Karlssonin kirja Pyramidit nurin. Siinä organisaatiopyramidi käännetään ylösalaisin: huipulla ovat asiakkaat ja etulinjassa työskentelevä henkilöstö. Johtajat ovat pyramidin pohjalla. Lukemastaan ja opiskelemastaan Roland imee hyviä vaikutteita ja valikoi niistä asioita, jotka sopivat Snellmanin tapaan toimia.

Välitetään

Mikään kirjatoukka Roland ei perusolemukseltaan ole. Itse tekemällä hän on oppinut lähes kaikki Lihanjalostuksen työt.
Jo 12-kesäisenä hän lakaisi yhdessä veljensä Ronnyn kanssa Kuusisaareen valmistumassa olevan tehtaan lattioita. Työnjohtaja kulki ohi ja taputti käsiään pojille rohkaisevasti.

– Se meni suoraan tänne, Roland sanoo ja osoittaa sydänalaansa. Noilta ajoilta ovat hänen ensimmäiset muistikuvansa ja pohdintansa siitä, mikä on olennaista snellmanilaisessa yrityskulttuurissa.

”Yrityskulttuuri on vaikea asia selittää. Sitä ei niin vain luoda, se syntyy ja elää.”

– Kulttuuri lähtee yrityksen perustajista, siitä, miten he näkivät ihmisen, Kurt Snellmanin, toisen perustajista, pojanpoika toteaa.

– Yrityskulttuuri on vaikea asia selittää. Sitä ei niin vain luoda, se syntyy ja elää. Jos snellmanilaista kulttuuria pitäisi
kuvata yhdellä sanalla, se olisi välittäminen. Kun jokainen työntekijä tekee parhaansa, se riittää. Jokaisen työpanos on yhtä arvokas.

Kehitytään

Isänsä Svanten seurassa veljekset saivat olla monessa mukana. Kesä- ja talvilomat, usein illatkin, kuluivat tehtaalla. Lukioon Roland ei lähtenyt, vaan opiskeli ammattikoulussa laborantiksi. Opettaja kannusti vahvasti jatkamaan opintoja.

– Noilta ajoilta on tarttunut selkäytimeen, kuinka tärkeää itsensä kehittäminen on, Åbo Akademissa analyyttista kemiaa sittemmin opiskellut Roland toteaa.

– Muistan professorin sanoneen opintojen alussa, että analyyttinen kemisti voi hyödyntää osaamistaan ja työskennellä missä vain. Hän oli totta vie oikeassa. Kuinka saat asioita esiin? Kuinka voit vaikuttaa prosesseihin? Mitä ainesosia haluttuun lopputulokseen tarvitaan? Tämäntyyppinen ajattelu toimii myös yrityksissä ja ihmisten johtamisessa.

Seuraavat kannustajat Rolandin tiellä olivat Snellman-konsernin hallituksen entinen puheenjohtaja Martti Vähäkangas sekä nykyinen puheenjohtaja Henrik Snellman.

– He suorastaan ”pakottivat” minut MBA-opintojen pariin. Niitä nyt suoritan töiden ohessa Edinburgh Business Schoolissa. Olen Martille ja Henrikille kiitollinen, vaikka aluksi olin suoraan sanoen kauhuissani. Kaikki opiskelu
tapahtuu englanniksi, mikä tuntui alkuun tosi työläältä.

– Olen oppinut, että ihminen pystyy venymään ja että on palkitsevaa työskennellä suorituskyvyn ylärajoilla. Haasteiden täytyy kuitenkin olla tasapainossa kykyjen kanssa. Sekä ali- että ylisuorittaminen turhauttavat. Nämä asiat yritän pitää mielessäni kaikkien alaisteni kohdalla.