Hoppa till innehållet
Joulukinkun kastike ja lisukkeet

Sås och sidorätter till julskinka

En god julskinka behöver en god sås och sidorätter, för att juldukningen skall bli perfekt. Här är några tips.

Snellmans riktiga julskinkor görs av vår alldeles egna lantgris, världens mest finländska gris. Här kan du läsa vad det är som gör lantgrisen unik: www.snellman.fi/sv/lantgris

Köp inte julskinkan innan du läst detta

EN GOD SÅS TILL EN GOD JULSKINKA

En god sås till julskinkan gör man av skinkans spad. Kom ihåg att ta tillvara spadet när du steker julskinkan! I två av våra såser är skinkans spad grunden till såsen.

Sås till julskinka

Sås till julskinkan av senap, grädde och creme fraiche

2 dl skink spad
1 dl grädde
1 msk crème fraiche
3 msk senap
2 msk vetemjöl
½ dl vatten
1 msk smör
svartpeppar

Häll stekspadet i kastrullen och späd ut med vatten, tills salthalten är lämplig. Tillsätt lite senap, och blanda med stavmixer. Blanda mjölet i vatten, avred, och låt blandningen koka upp. Blanda i lite smör, crème fraiche och grädde. Krydda enligt behov med salt och peppar. Låt sjuda upp en stund innan serveringen.

Fruktig sås till julskinkan av stekspad

2 dl skinkspad
2 msk mjöl
½ dl vatten
2 msk senap
3 msk aprikossylt

Häll det heta skinkspadet i en kastrull och låt svalna. Skrapa bort fett från det avsvalnade spadets yta och späd ut med vatten, tills det smakar lagom salt. Hetta upp tills det nästan kokar. Blanda mjöl i vattnet, låt det tjockna och koka upp såsen. Blanda i senap och aprikossylt. Låt sjuda en stund innan servering.

Såser som passar till julskinka, och till vilka man inte behöver skinkans spad

Gräddig mustapekkasås

Pepparostsås till julskinkan

4 dl grädde
100 g pepparost
4 msk kalvfond
1 tsk chilikrydda
1 msk grillkrydda

Blanda i kastrullen grädde, pepparost, kalvfond, grönpeppar och chilikrydda. Smaka av och tillsätt kryddor enligt smak och tycke.

Sidorätter till julskinka. Vad mer än sås behövs?

Givetvis måste det också finnas mycket annat än julskinka på julbordet, fastän skinkan är i huvudrollen.

Sidorätter till skinkan

Ett traditionellt finskt julbord

På det traditionella finska julbordet finns det vanligen en senapssås för skinkan, morotslåda, kålrotslåda, leverlåda och sötad potatislåda. Många vill också ha olika fiskrätter, som sill, lax och rom. Vad innebär ett fullkomligt julbord enligt dig? Kommentera på Facebook!