Hoppa till innehållet
Grillbrickor

Grillbrickor

Brickvis med läckerhetet! Flera gäster är absolut inga problem vid grillen, lösningen stavas ’bricka’ – då kan alla gäster plocka sina egna favoriter från utbudet. Kött, grönsaker, såser och annat gott skapar en visuell och smakmässig upplevelse för sommaren.

Kolla in våra förslag på grillbrickor nedan och ta del av lite allmänna tips för att bygga upp just din favoritbricka!

Amerikansk grillbricka

Denna superläckra grillbricka måste du fixa i sommar! Inspirationen kommer från ”amirika”. Lite Sweet ranch-filébiffar, härliga ribs med Sweet & Sour-sås och naturligtvis grillkorv med cheddar och jalapeno – jiihaaw! Lägger du ännu till lite grönt på grillen, en god coleslaw och sås för att krona helheten så har du ditt på det torra. Sannolikt blir det bara problem med att det goda tar slut för snabbt! En rejäl bricka för ett större gäng cowboys and cowgirls.

Grillbricka från medelhavet

Ta mig till (medel)havet och gör mig till (grill)kung! Med denna bricka låter du tanken och smaklökarna fly söderut till varmare breddgrader. Gott om saftigt kött, kryddig korv, smakrik halloumi, grillade grönsaker, pitabröd och mustig hummus. Steg-för-steg-videon lotsar dig i mål med denna vansinnigt fina dukning! Opa!

Grillbricka med smaker av Asien

En rejäl grillbricka = succésommar! En bricka med olika variationer i kött, influerad av det asiatiska köket. Börja med saftig grillad kassler, korean BBQ filébiffar och grillad korv med nyanser av habanero och smältost får sällskap av två fräscha sallader och en smakrik bang-bang sås! Plocka gärna med lite bao buns för variationens skull. Denna bricka mättar även ett större gästabud!

Allmänna tips för att konstruera din bricka


1. planera först

Det första du kan tänka på är ett eventuellt tema eller en smakvärld för din grillbricka. Vill du skapa tradtionellt finskt upplägg, asiatiska vibbar eller en medelhavshelhet? Eller kanske mera texmex? Med en bra plan och grundidé har du redan kommit en god bit på vägen. När du bestämt dig för vad du vill ha på grillbrickan gäller det att fundera på i vilken ordning de skall läggas på grillen. Med bra planering garanterar du att all mat är varm när den skall ätas. Gå igenom tillredningstider för de olika råvarorna och planera utgående från det. Skriv också gärna ner en liten lista åt dig själv, för att lyckas.

2. hitta rätt typ av bricka

Du behöver naturligtvis för det första en serveringsbricka av lämplig storlek, visa upp grilltallriken. Som en tumregel bör du alltid välja ett större fat eller en större bricka än du tror att du behöver – annars kan du bli förvånad när du plötsligt får ont om utrymme! Ett platt serveringsfat eller en snygg och rejäl skärbräda i trä är idealisk som bas. Hittar du inget som passar fungerar även ugnspålten väldigt bra. Om du vill skyddar du plåten med bakplåtspapper.

3. välj kött

Gott, inhemskt kött glänser i huvudrollen på våra grillbrickor. Det lönar sig att sikta på 2–4 olika köttsorteringar . En lämplig uppskattad mängd kött per person är cirka 200 g. Till exempel filébiffar, kassler, ribs och olika varianter av grillkorv kan vara bra val till en bricka. Om du marinerar köttet själv, lägg det i marinaden dagen innan så att smakerna hinner dra in ordentligt. Finns det mindre barn bland gästerna går det bra att värma upp ett paket Riktiga köttbullar på grillen också!

4. grönt är skönt!

Fina grönsaker ger dig fräschör och lätthet till en måltiden. Du kan grilla grönsakerna eller servera dem färska i form av en somrig sallad. Klassiska grönsaker som gör sig väl på grillen är paprika, champinion, aubergine och majs – och dessa är också fullträffar på en rejäl grillbricka. Testa också att grilla frukt som ananas eller nektarin. De ger sötma för att balansera upp det salta i köttet. Håll också koll på skördesäsongerna för att ligga i tiden! I maj bjuder du på härlig sparris och i augusti är det zucchini-dags!

5. glöm inte det där lilla extra

Sidorätter och härliga såser är det som för dig över mållinjen med din bricka. De ger variation och fungerar som fina smakpar för köttet och grönsakerna. Kryddad majonnäs, chimichurri, hemmagjord BBQ-sås eller tzatziki fungerar alltid. Olika smeter och blandningar, till exempel hummus eller Baba ganoushkan också testas. Skiva gott bröd vid sidan av grillfatet. Brödet går enkelt att fylla med brickans läckerheter, eller så kan det användas för att skrapa upp de sista dropparna av olika sidorätter och såser från brickan. Och glöm inte ost! Förutom halloumi kan feta eller rökt gouda serveras på grilltallriken och uppskattas säkerligen av många.

6. dags att bygga brickan

Äntligen dags att sätta ihop härligheten! Tanken är att brickan ska se så rikligt laddad och mångsidig ut som möjligt. Börja med att lägga tillbehören i skålar, som såserna och sallader.na Placera ut dem på olika sidor av brickan för att göra det lätt för alla att nå till och ta av dem. Organisera sedan köttet också lite på olika sidor av brickan. Fyll de återstående hålen med grönsaker och andra tillbehör som ostar och bröd.

Mums!