Hoppa till innehållet
Joulukinkun keittäminen

Att koka julskinka

Istället för att steka julskinkan går det bra att koka den. En del är dessutom av den åsikten att en skinka som fått koka i låg värme är bättre än om man tillreder den i ugnen. Du hittar båda anvisningarna på vår hemsida. Att koka skinkan är även ett bra alternativ om det inte är möjligt att steka skinkan. Och att göra det är faktiskt ganska enkelt.

Snellmans julskinkor är av världens mest finländska gris, dvs Snellmans lantgris. Läs här vad som gör lantgrisen unik: https://snellman.fi/sv/lantgris

Bekanta dig med världens mest finländska gris!

Så här kokar du julskinkan

För att koka julskinkan behöver du en stor kastrull som rymmer hela julskinkan. Skinkan får mogna på mjuk värme för bästa resultat. Kryddningen på vätskan som skinkan kokar i kan förberedas på flera olika sätt men några smaker som passar bra är havssalt, hela kryddpepparkorn och svartpepparkorn, lagerblad, lök och morötter. Färska örter, som timjan, passar även väldigt bra.

Anvisningar till att koka julskinka

1. Ta skinkan ur förpackningen och skölj med vatten. Lämna nätet på skinkan, så att skinkan hålls ihop under kokningstiden.
2. Lägg stektermometern i skinkans tjockaste del.
3. Lägg skinkan i kastrullen och lägg i vatten tills hela skinkan är under vattenytan.
4. Lägg i ingredienser i vattnet som exempelvis 1 tsk kryddpeppar, 2 lagerblad, 2 morötter, 1 lök, 1 tsk svartpepparkorn, 1 tsk havssalt och en bunta timjan.
5. Koka julskinkan i ungefär en timme per kilogram, eller tills termometern visar 85 grader.
6. Lyft skinkan från vätskan och låt svalna. (Alternativt kan du stänga av spisen och låta skinkan svalna i vätskan, då förstärks också smaken i skinkan.)
7. Efter detta kan du koka ihop vätskan så att du får en utsökt sås till skinkan. Smaka av och lägg till vatten vid behov.
8. Ta bort nätet och svålen av skinkan och griljera vid behov i ugnen. Anvisningar för att garnera skinkan hittar du här. 

Andra sätt att koka skinka

Istället för att koka skinkan i vatten går det bra att koka skinkan i äppelsaft, Coca Cola, rödvin eller vittvin. Att koka skinkan i Coca Cola kanske är den mest ovanliga varianten, men den måste såklart även testas. Se receptet här.

4 orsaker till att välja Snellmans julskinka

Skinka kokad i vin

1 flaska vitt eller rött vin
1 lök
1 tsk vitpeppar
2 lagerblad

Lägg skinkan i kastrullen och fyll kastrullen med vatten tills skinkan är helt under vattenytan. Låt koka i ungefär en halv timme och bortta skum. Häll ut vattnet och häll i vinet istället, tillsammans med de andra ingredienserna. Koka tills skinkans inre temperatur är 70 grader.

Låt skinkan svalna, ta bort nätet och svålen. Griljera skinkan.

Att förbereda skinkan på andra sätt

Ifall du ändå helt enkelt inte vill koka skinkan, går det bra att följa våra anvisningar för att steka skinkan istället.

Stekning av julskinkan