Hoppa till innehållet
Joulukinkun valinta 2

Val av julskinka

Det är bara jul en gång om året, så det lönar sig att satsa på att välja rätt julskinka. Vi rekommenderar som julbordets höjdpunkt en unik och finländsk skinka: Snellmans riktiga lantgris festskinka.

Ifall du inte hinner läsa hela inlägget har vi samlat de viktigaste punkterna här:

  • Snellman har en egen Riktig lantgris, som matas med foder som inte genmodifierats.
  • Tack vare tillverkningssättet torkar inte Snellmans skinka för mycket under stekning.
  • En skinka på 3 kg räcker till ungefär 12 personer (räknat med ca 200 g/gäst).
  • Välj en finländsk skinka eftersom vi inte använder onödiga och förebyggande antibiotika.

Läs också: 4 orsaker att välja Snellmans julskinka

Så här väljer du skinkan

Om du anser att det du äter är viktigt är det bra att veta att det även finns skillnader bland grisar. Därmed är det viktigt att ha koll på några saker då det är dags att välja julskinka. Dessa är att kolla varifrån köttet har kommit och de delar som följer med det, exempelvis gällande djurets uppväxt, matning och välmående. Så klart har även gästernas antal en roll i hurdan skinka som väljs. Visste du att det även finns skillnader i hur en julskinka kan förberedas?

Riktiga lantgris julskinka

Välj en finländsk julskinka

Att välja en finländsk julskinka är ett tryggt val eftersom vi i Finland inte ger grisarna onödiga läkemedel som antibiotika, för förebyggande syften, vilket görs i flera andra länder. Snellmans riktiga lantgris matas till största del med sädesslag och utan genmodifierat foder. Vi talar alltså om grisar som matats med naturligt foder. Grisarna får växa upp på finländska familjegårdar, som sköts av Finlands nöjdaste producenter. Dessutom är Snellman som enda inhemska aktör med i en frivillig Welfare Quality –undersökning. Där undersöks varje enskild gris välmående. Den Riktiga lantgrisen är på så sätt unikt finländsk. Läs mer om varför Snellman har egen gris.

Välj en skinka, som inte krymper för mycket i ugnen

Alla  Snellmans festskinkor görs på ett traditionellt vis där vi låter skinkorna stå ett dygn efter att de blivit saltade. Det är först efter detta dygn som grisen läggs i sin förpackning. Då rinner all extra saltvätska av och skinkan krymper inte alltför mycket i ugnen. Den utsökta spaden som bildas under tillagning räcker ändå till att använda i matlagning och äta.

Bekanta dig med världens mest finländska gris!

Välj rätt storleks julskinka

Hur stor julskinka som behövs är även beroende på hur många som ska äta av den. En skinka på 3 kg räcker till 12 personer, 7 kg räcker till ca 30 personer. Ifall det är meningen att skinkan ska ätas i flera omgångar, halvera antalet matgäster. Ett bra mått är att 200 g kött går åt per gäst, men det kan vara bra att ha extra.

Då skinkan är vald

Då skinkan är vald gäller det att börja planera hur den ska tillredas. Ta del av våra praktiska tips här.

Stekning av julskinka
Att koka julskinka