Enkla tips för nöt innerfilé
En innerfilé av nöt kan tillredas på många sätt, beroende på vem som skall ha biffen och vad man föredrar. Läs nedan hur du enklast navigerar i trakterna mellan rare, medium och well done.
graderna på en nöt innerfilé
Blodig (rare)
50-53 grader, insidan är mörkröd
Stek/grilltid: 1-2 minuter/sida
Rosa (medium)
55-57 grader, insidan skiftar i rött, en medium biff är både saftigt och mör
Stek/grilltid: 2-3 minuter/sida
Well done
70 grader, en biff som är well done är grå inuti
Stek/grilltid: 4-5 minuter/sida
en perfekt biff: använd fingertoppskänslan!
Rare: Biffen känns liknande som den stora muskeln under tummen, när den är avslappnad.
Medium: För samman tummen och långfingret lätt, testa hur den stora muskeln känns nu – det motsvarar en medium-biff.
Well done: För nu samman tummen och lillfingret lätt, känn efter hur den stora muskeln känns – det motsvarar en well done-biff.
Din biff är genomstekt när innetemperaturen sgier till 70 grader och köttet inte längre skimmrar i rött. Insidan av biffen är helt grå när du skär i den. För att nå en genomstekt biff (well done) bör du steka eller gilla i 4-5 minuter per sida.
Biffen kan beskrivas som medium när köttet är fast till formen men ännu skiftar i rosa och rött. Innetemperaturen ligger på 55-57 grader och medium når du genom att steka eller grilla i 2-3 minuter per sida.
En biff är ännu blodig (rare) på insidan om du steker eller grillar ytan på bägge sidor i 1-2 minuter. Innetemperaturen stiger då endast till kring 50-53 grader.