Enkla tips för nöt innerfilé

28.07.2021

En innerfilé av nöt kan tillredas på många sätt, beroende på vem som skall ha biffen och vad man föredrar. Läs nedan hur du enklast navigerar i trakterna mellan rare, medium och well done.

graderna på en nöt innerfilé

Pihvin kypsyysasteet: kypsä, medium ja rare

Blodig (rare)
50-53 grader, insidan är mörkröd
Stek/grilltid: 1-2 minuter/sida

Rosa (medium)
55-57 grader, insidan skiftar i rött, en medium biff är både saftigt och mör
Stek/grilltid: 2-3 minuter/sida

Well done
70 grader, en biff som är well done är grå inuti
Stek/grilltid: 4-5 minuter/sida

en perfekt biff: använd fingertoppskänslan!

Rare: Biffen känns liknande som den stora muskeln under tummen, när den är avslappnad.

Verinen eli kypsyysasteen rare pihvi tuntuu samalta kuin peukalon alla oleva suuri lihas rentoutuneena.

Medium: För samman tummen och långfingret lätt, testa hur den stora muskeln känns nu – det motsvarar en medium-biff.

Medium-kypsyysasteen pihvi tuntuu samalta kuin peukalon alla oleva lihas kun peukalo ja keskisormi ovat painettuina kevyesti yhteen.

Well done: För nu samman tummen och lillfingret lätt, känn efter hur den stora muskeln känns – det motsvarar en well done-biff.

Kokonaan kypsäksi paistettu pihvi tuntuu samalta kuin peukalon alla oleva lihas silloin kun peukalo ja pikkusormi ovat painettuina yhteen.
När är en biff well done?

Din biff är genomstekt när innetemperaturen sgier till 70 grader och köttet inte längre skimmrar i rött. Insidan av biffen är helt grå när du skär i den. För att nå en genomstekt biff (well done) bör du steka eller gilla i 4-5 minuter per sida.

När är en biff medium?

Biffen kan beskrivas som medium när köttet är fast till formen men ännu skiftar i rosa och rött. Innetemperaturen ligger på 55-57 grader och medium når du genom att steka eller grilla i 2-3 minuter per sida.

När är en biff rare?

En biff är ännu blodig (rare) på insidan om du steker eller grillar ytan på bägge sidor i 1-2 minuter. Innetemperaturen stiger då endast till kring 50-53 grader.