Pihvin kypsyysasteet naudan sisäfileelle

09.07.2021

Naudan sisäfileepihvin voi valmistaa eri kypsyysasteilla omien makumieltymysten mukaan. Lihan kypsyysasteet ovat verinen eli rare, rosee eli medium sekä kypsä eli well done. Alta voi lukea mistä eri kypsyysasteen voi päätellä.

Naudan sisäfileepihvin kypsyysasteet:

Pihvin kypsyysasteet: kypsä, medium ja rare

Verinen eli rare
50-53 astetta, tumman punainen sisältä
Paistoaika: 1-2 minuuttia/puoli

Medium eli rosee
55-57 astetta, sisältä punertava, roseeksi jätetty pihvi on mehevä ja murea.
Paistoaika: 2-3 minuuttia/puoli

Kypsä eli well done
70 astetta, kypsä pihvi on sisältä harmaa
Paistoaika: 4-5 minuuttia /puoli

Pihvin paisto näppituntumalla

Verinen: Pihvi tuntuu samalta kuin peukalon alla suuri lihas rentoutuneena = pihvi on sisältä rare

Verinen eli kypsyysasteen rare pihvi tuntuu samalta kuin peukalon alla oleva suuri lihas rentoutuneena.

Medium: Laita kevyesti peukalo ja keskisormi yhteen, tunnustele miltä lihas nyt tuntuu = pihvi on sisältä medium.

Medium-kypsyysasteen pihvi tuntuu samalta kuin peukalon alla oleva lihas kun peukalo ja keskisormi ovat painettuina kevyesti yhteen.

Kypsä: Laita kevyesti peukalo ja pikkusormi yhteen, tunnustele miltä lihas nyt tuntuu = pihvi on well done.

Kokonaan kypsäksi paistettu pihvi tuntuu samalta kuin peukalon alla oleva lihas silloin kun peukalo ja pikkusormi ovat painettuina yhteen.
Milloin pihvi on kypsä?

Pihvi on kokonaan kypsä sisälämpötilan kohottua 70 asteeseen tai silloin kuin pihvi ei enää punerra vaan on sisältä kokonaan harmaan värinen. Kypsää pihviä paistetaan 4-5 minuuttia per puoli.

Milloin pihvi on medium?

Pihvi on kypsyysasteeltaan medium silloin kun liha on sisältä kiinteää mutta väriltään vielä punertavan harmaata. Sisälämpötila on 55-57 astetta. Medium-pihvin paistoaika on 2-3 minuuttia per puoli.

Milloin pihvi on rare?

Sisältä verinen eli kypsyysasteen rare pihvi saadaan paistamalla 1-2 minuuttia per puoli, jolloin pihvin sisälämpötila kohoaa vain 50-53 asteeseen.