Hoppa till innehållet
Porsaan sisäpaistin valmistusvinkki

Gris innerstek, tillredningstips

1. Krydda gris innersteken med grovt havssalt och kryddor enligt egen smak. Låt steken dra i sig saltet i rumstemperatur i 1–2 timmar.

2. Bind steken. Vira ett bommullssnöre runt steken och knyt fast med en dubbelknut. Lämna en bit snöre också i andra ändan att fästa med. Gör en ögla av det långa snöret och dra öglan under steken. Trä snöret genom öglan och dra åt snörningen. Fortsätt på samma sätt runt hela steken. Dra snöret under steken i längdriktning och fäst där du började med en dubbelknut.

3. Tryck in en stektermometer i steken och stek köttet i 150 grader i ugnen tills dess att stektermometern visar 77 grader.

4. Linda in steken i folie och låt den stå och dra i minst 15 minuter före servering. Innertemperaturen stiger ytterligare cirka fem grader under tiden.

5. Kontrollera riktningen på köttfibrerna och skär steken i skivor tvärs över fibrerna. På så sätt får du möra skivor.