Hoppa till innehållet
Näin valmistat porsaan sisäfileen - 5 vinkkiä!

Så här tillagar du gris innerfilé – 5 tips!

Gris innerfilé är en råvara som passar till många olika kötträtter. När innerfilén är som bäst är den saftig och mjuk, men man bör komma ihåg att inte steka innerfilén på för hög värme, så att den inte blir torr. Bra förberedning innan tillagningen av innerfilé påverkar också slutresultatet mycket. Att få till en riktigt bra gris innerfilé är ingen raketvetenskap och genom att bekant dig med våra tips nedan lyckas du helt säkert!

Förbered innerfilén bra innan stekning

Förberedelserna har nästan lika stor inverkan på slutresultatet av matlagningen som själva stekningen av köttet. När du förbereder gris innerfilé lönar det sig att åtminstone komma ihåg de här tre sakerna:

1. Börja steka först när köttet har rumstemperatur.

Ta gris innerfilén ur kylskåpet i rumstemperatur i god tid innan stekning. För biffar räcker 2–3 timmar i rumstemperatur, men när det är frågan om en hel gris innerfilé krävs det hela 6–10 timmar. Innerfilén bör ha rumstemperatur när du börjar steka det.

2. Putsa bort hinnorna.

Om det finns hinnor på köttet, putsa bort dem innan du börjar tillaga köttet. Alternativt kan du också göra snitt i hinnorna. På det sättet steks gris innerfilén jämnare och köttet hålls mört.

3. Krydda innan stekning.

Till kött av hög kvalitet räcker ofta bara salt och peppar som krydda, men om du vill ha mera smak i din mat och undrar hur man ska krydda en gris innerfilé är marinad alltid ett bra alternativ. Eftersom en marinad är blöt behöver man int vara rädd att den ska bränna fast i köttet under stekningen, så som en torr kryddning kan göra. Om man marinerar en gris innerfilé ska man se till att marinaden täcker köttet – men det är inte heller meningen att köttet ska simma i marinad! Ett bra sätt att marinera kött på är till exempel att lägga köttet och marinaden i en liten platspåse och försluta den tätt. Då kan du, utan att behöva oroa dig för att klotta ner, vända påsen av och an och på så sätt sprida marinaden jämnt över köttet. Gris innerfilé kan gott ligga i marinad i två dygn för att få ordentligt med smak. Man kan också hjälpa köttet på traven genom att skära små snitt i filén eller trycka hål i den med en gaffel, så att den snabbare drar i sig marinaden.

Stek gris innerfilé i ugn och låt vila

Gris innerfilé i ugn är enkelt att göra när man förberett köttet bra. Om du steker köttet i ugn lönar det sig att bryna köttet i stekpanna först så att det får en vacker yta. Det är bra att använd en stektermometer när du steker innerfilé i ugn, då kan du vara säker på att du inte översteker köttet. Innertemperaturen på gris innerfilé ska vara 70 grader när köttet tas ur ugnen. Efter att du tagit köttet ur ugnen är det bra att ännu linda in det i folie och låta det vila i ca 15 minuter.

gris innerfilé i stekPANNA BLIR SNABBT KLAR

Om du vill kan du istället för att steka köttet i ugn välja att steka det i stekpanna. Om du väljer detta sätt är det bäst att skära den hela innerfilén i bitar och till exempel göra läckra grisnoisetter! Biffar av gris innerfilé blir klara på några minuter i het panna – ca 3 minuter per sida räcker. Låt sedan biffarna vila i folie i ca 10 minuter.

vad passar till gris innerfilé?

En bra kryddad eller marinerad gris innerfilé av hög kvalitet kräver knappt något tillbehör, men här är några tips på tillbehör som passar bra till detta kött: Saftig gris innerfilé i ugn tillagas i ugnsform tillsammans med färggranna grönsaker. Gris innerfilé Black & White är ett utsökt recept på gris innerfilé med två läckra såser. Vill du göra fylld gris innerfilé gör du det enkelt genom att skära upp filén på långsidan så att du får en ficka. Sedan fyller du fickan med till exempel smält- eller färskost, mozzarella, stark ost som Emmental eller Cheddar, oliver, soltorkade tomater eller färska örter. Efter att du fyllt innerfilén binder du enkelt ihop den med steksnöre och steker den i ugnen. Om du vill kan du dessutom linda in den fyllda innerfilén i till exempel Parmaskinka.