Siirry sisältöön
Näin valmistat porsaan sisäfileen - 5 vinkkiä!

Näin valmistat porsaan sisäfileen – 5 vinkkiä!

Porsaan sisäfilee on monipuolinen raaka-aine erilaisiin liharuokiin. Parhaimmillaan se on pehmeää ja mehukasta, mutta pitää muistaa, että sisäfilettä ei pidä kypsentää liian kovalla lämmöllä, ettei se kuivu. Hyvät esivalmistelut ennen kypsennystä ovat myös isossa roolissa sisäfileen valmistuksessa. Koska hyvin kypsennetty possun sisäfilee ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä, alle kokoamillamme pienillä nikseillä onnistut varmasti.

Porsaan sisäfileen valmistus lyhyesti:

  • Ota porsaan sisäfilee huoneenlämpöön tunti–pari ennen valmistusta.
  • Poista lihan kalvot veitsellä.
  • Hiero pintaan suolaa ja pippuria (tai marinoi etukäteen).
  • Ruskista pinnat pikaisesti pannussa, siirrä uunivuokaan ja aseta paistomittari fileen paksuimpaan kohtaan.
  • Paista 175 °C, kunnes paistomittari näyttää 70 °C.
  • Anna vetäytä foliossa noin 15 min.

Esivalmistele porsaan sisäfilee hyvin ennen kypsennystä

Sisäfileen esivalmistelulla on melkein yhtä suuri vaikutus ruoanlaiton lopputulokseen kuin itse lihan kypsennyksellä. Possun sisäfileen esivalmistelussa kannattaakin muistaa ainakin nämä kolme asiaa:

1. Aloita possun sisäfileen kypsennys, kun liha on huoneenlämpöinen.

Ota possun sisäfilee jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsennystä. Pihveille riittää lyhyempi aika, puolesta tunnista tuntiin, mutta kokonaisena valmistettavalle fileelle kannattaa varata aikaa parikin tuntia. Ihanteellisessa tilanteessa sisäfileen tulisi olla huoneenlämpöinen, kun sitä aletaan kypsentämään.

2. Poista possun sisäfileestä kalvot.

Jos lihassa on kalvoja, poista ne ennen kypsennystä terävällä veitsellä. Vaihtoehtoisesti kalvoon voi tehdä myös viiltoja. Tällä tavoin sisäfile paistuu tasaisemmin ja säilyttää mureutensa.

3. Mausta possun sisäfilee ennen kypsennystä.

Laadukkaalle lihalle riittää usein mausteeksi pelkkä suola ja pippuri, mutta jos kaipaat ruokaasi enemmän makua ja mietit, miten maustaa porsaan sisäfilee, marinadi on aina hyvä vaihtoehto. Koska marinadi on nestemäistä, sisäfileetä paistettaessa ei tarvitse murehtia, että marinadi palaisi kiinni lihaan, kuten kuivamausteiden kanssa usein käy. Marinoitaessa possun sisäfileetä, marinadia tulee olla sen verran, että liha peittyy – tarkoitus ei kuitenkaan ole uittaa lihaa marinadissa! Hyvä tapa marinoida liha on esimerkiksi laittaa liha ja marinadi pieneen muovipussiin, ja sulkea se tiiviisti. Sen jälkeen voit huoletta pyöritellä pussia ja levittää marinadin tasaisesti lihan pintaan. Porsaan sisäfilee voi hyvin olla marinadissa kaksikin vuorokautta maustuakseen kunnolla. Marinadin imeytymistä voi kuitenkin myös nopeuttaa tekemällä lihan pintaan pieniä viiltoja tai painelemalla siihen haarukalla reikiä. Jos oma hyväksitodettu marinadi-resepti puuttuu, kokeile Herra Snellmanin valmiiksi marinoitua maatiaispossun sisäfileetä – sillä onnistut varmasti!

Kypsennä porsaan sisäfile uunissa ja anna vetäytyä

Porsaan sisäfile uunissa valmistuu kätevästi, kun esivalmistelut on tehty huolella. Jos valmistat lihan uunissa, kannattaa ensin käyttää porsaan sisäfile pannulla väriä hakemassa ja vasta sen jälkeen laittaa liha uuniin. Kypsennettäessä possun sisäfileetä uunissa, kannattaa käyttää paistomittaria. Siten pystyt varmistamaan, ettet ylikypsennä lihaa. Porsaan sisäfileen lämpötila tulee olla 70 astetta, kun se otetaan pois uunista. Uunin jälkeen sisäfilee on vielä hyvä kääriä folioon ja antaa vetäytyä noin 15 minuuttia.

Porsaan sisäfilee pannulla kypsyy nopeasti

Halutessasi voit uunin sijaan paistaa porsaan sisäfileen pannulla kypsäksi asti. Tällöin on kuitenkin parempi leikata kokonainen possun sisäfilee paloiksi ja valmistaa vaikka herkulliset possun noisetit! Porsaan sisäfileepihvit kypsyvät kuumalla pannulla muutamassa minuutissa – noin 3 minuuttia per puoli riittää. Anna pihvien vetäytyä lopuksi foliossa noin 10 minuuttia.

Mitä lisukkeita porsaan sisäfileelle?

Hyvin maustettu tai marinoitu laadukas porsaan sisäfilee ei useinkaan kaipaa runsaita lisukkeita. Mehevä porsaan sisäfile uunissa -ohjeessa possun sisäfilee kypsennetään uunivuoassa raikkaan väristen kasvisten kanssa. Porsaan sisäfile Black & White -reseptissä taas tehdään possun sisäfileelle kaksi herkullista kastiketta. Porsaan sisäfile pekonikääreessä saa seurakseen maukkaita maa-artisokkia ja kermaisen pippurikastikkeen. Kastikkeen sijaan sisäfileen voi tarjoilla myös täyteläisen risoton kanssa. Kokeile vaikka upean väristä punajuuririsottoa.

Myös täytetty porsaan sisäfile valmistuu helposti tekemällä porsaan sisäfileeseen pituussunnassa ikään kuin taskun ja täyttämällä sisäfileen esimerkiksi sulate- tai tuorejuustolla, mozzarellalla, kovilla juustoilla kuten Emmentalilla tai Cheddarilla, oliiveilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla tai tuoreilla yrteillä. Täyttämisen jälkeen porsaan sisäfilee on helppo kuroa umpeen paistinarulla ja paistaa uunissa kypsäksi. Halutessasi voit myös hunnuttaa täytetyn porsaan sisäfileen vaikkapa Parman kinkulla!