Hoppa till innehållet
Saftig gris innerfilé i ugn

Saftig gris innerfilé i ugn

Innerfilé av lantgris ca 600 g

6

25min tillagningstid | 1h 15min total tid

Lätt

Innerfilé av gris är som gjort för att grillas. Gör ett bra grundjobb när du masserar in kryddorna, så blir helheten välsmakande och god. Stekmätaren håller dig på kartan så att köttet inte blir torrt. Servera med ugnsrostade grönsaker.

Ingredienser

Gris innerfile
Grönsaker
  • 600 g potatis
  • 3 morotter
  • 1 fenkål
  • 2 rödlök
  • 1 kålrabbi
  • 2 msk rypsolja
  • 0.5 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 0.5 tsk svartpeppar
Sås
  • 200 g creme fraise (12 % fett)
  • 1 vitlökslyftor
  • 1 msk färska örter, hackade
  • 1 msk dijon- senap
  • 1 msk citron saft

Instruktioner

Tvätta potatisen och skär den i klyftor. Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Ansa fänkålen, skär bort rotfästet och skär den i skivor.

Skala löken och strimla den. Skala kålrabbin och skär den i tärningar. Skär zucchini i bitar.

Varva alla grönsaker och rotfrukter i en stor ugnsform. Ringla över rypsolja och krydda med salt och peppar. Stek grönsakerna i ugnen i på 175 C i 25 minuter.

Under tiden grönsakerna steks, förbered köttet och buljongen.

Köttet; putsa filén från eventuella senor och massera sedan in salt och peppar, vi har använt en pepparmix med flera olika sorters peppar.

Värm en stekpanna riktigt het och tillsätt en klick smör. Bryn filén runt om i pannan, bara tills den fått fin färg på ytan, inte längre. Ta sedan köttet av värmen.

Ta ut grönsakerna ur ugnen och placera köttet i mitten av formen tillsammans med grönsakerna. Stick ner en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.

Rör ihop alla ingredienser till buljongen, den går enklast att blanda ihop då du använder varmt vatten.

Häll buljongen över grönsakerna och köttet. Vispa gärna ur stekpannan som du stekte köttet i med litet vatten och häll även detta över köttet.

Stek alltsammans i 25 – 30 minuter i 175 C tills köttermometern visar 70 grader. Ta upp köttet på en skärbräda och låt vila en stund innan du skär upp det i skivor.

Häll av spadet ur formen i en liten kastrull, koka upp och tillsätt creme fraiche. Smaka av såsen och red av med majsstärkelse.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 380 g
Energi 422 kJ / 101 kcal 1604 kJ / 383 kcal
Fett 4.3 g 16.5 g
- varav mättat fett 1.7 g 6.3 g
Kolhydrat 6.7 g 25.6 g
- varav sockerarter 2.5 g 9.6 g
Protein 8 g 31 g
Fiber 1.2 g 4.4 g
Salt 0.6 g 2.2 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Farsdag Grytor Påsk Självständighetsdag

fixa receptet steg-för-steg

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan