
Saftig gris innerfilé i ugn
Innerfilé av lantgris ca 690 g1h 15min (varav 25min aktiv)
6
Lätt
Ingredienser
Gris innerfile
- 1 pkt Snellman Innerfilé av lantgris ca 690 g
- 1 tsk grovmalen pepparblandning
- 1 tsk salt
- 1 msk smör
Grönsaker
- 600 g potatis
- 3 morötter
- 1 fenkål
- 2 rödlök
- 1 kålrabbi
- 2 msk rypsolja
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk honung
- 0.5 tsk svartpeppar
Sås
- 200 g creme fraise (12 % fett)
- 1 vitlökslyftor
- 1 msk färska örter, hackade
- 1 msk dijon- senap
- 1 msk citron saft
Instruktioner
-
Tvätta potatisen och skär den i klyftor. Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Ansa fänkålen, skär bort rotfästet och skär den i skivor.
-
Skala löken och strimla den. Skala kålrabbin och skär den i tärningar. Skär zucchini i bitar.
-
Varva alla grönsaker och rotfrukter i en stor ugnsform. Ringla över rypsolja och krydda med salt och peppar. Stek grönsakerna i ugnen i på 175 C i 25 minuter.
-
Under tiden grönsakerna steks, förbered köttet och buljongen.
-
Köttet; putsa filén från eventuella senor och massera sedan in salt och peppar, vi har använt en pepparmix med flera olika sorters peppar.
-
Värm en stekpanna riktigt het och tillsätt en klick smör. Bryn filén runt om i pannan, bara tills den fått fin färg på ytan, inte längre. Ta sedan köttet av värmen.
-
Ta ut grönsakerna ur ugnen och placera köttet i mitten av formen tillsammans med grönsakerna. Stick ner en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
-
Rör ihop alla ingredienser till buljongen, den går enklast att blanda ihop då du använder varmt vatten.
-
Häll buljongen över grönsakerna och köttet. Vispa gärna ur stekpannan som du stekte köttet i med litet vatten och häll även detta över köttet.
-
Stek alltsammans i 25 – 30 minuter i 175 C tills köttermometern visar 70 grader. Ta upp köttet på en skärbräda och låt vila en stund innan du skär upp det i skivor.
-
Häll av spadet ur formen i en liten kastrull, koka upp och tillsätt creme fraiche. Smaka av såsen och red av med majsstärkelse.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 380 g | |
---|---|---|
Energi | 448 kJ / 107 kcal | 1703 kJ / 406 kcal |
Fett | 4.5 g | 17 g |
- varav mättat fett | 1.7 g | 6.6 g |
Kolhydrat | 6.7 g | 25.6 g |
- varav sockerarter | 2.5 g | 9.6 g |
Protein | 9 g | 35 g |
Fiber | 1.2 g | 4.4 g |
Salt | 0.6 g | 2.2 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.
Vilka är ingredienserna till buljongen? Något otydligt
Hej. För såsen är ingredienserna 200 g creme fraise (12 % fett), 1 vitlökslyfta, 1 msk färska hackade örter, 1 msk dijonsenap och 1 msk citron saft, men den kommer sen småningom.
På själva köttet kommer salt och svartpeppar som kryddor, toppat med 2 msk rypsolja och 2 tsk honung.
Hoppas detta klargjorde! Lägger till förtydligandet i receptet nu också,
Hälsar
AK,
Marknadsföring/kommunikation
Man har blandat ihop två olika recept när man gjort den svenska versionen av detta recept. Såsen är en kall sås och ska inte hällas på köttet eller grönsakerna.
Valde att följa det skrivna receptet först trots min tveksamhet och mycket riktit skärde sig ”såsen/buljongen” i ugnen och resultatet blev dåligt. Mycket besviken. Följ inte detta recept.
Tjenare Anton – enligt ursprungsrecepet är såsen tänkt som en kall sås som serveras vid sidan av huvudrätten. Måste själv också kolla den sista videon och du har rätt att den svenska recepttexten inte riktigt stämmer.
Vi ser till att korrigera detta så snabbt vi har vår receptguru tillbaka i ledet. Tack för att du var uppmärksam!
/AK