Hoppa till innehållet
Porsaan ulkofileen leikkaaminen levyksi

Skära gris ytterfilé till en platta

1. Ta ut filén i rumstemperatur 1/2 timme före den ska tillredas.

2. Skär först ett ca 1,5 tjockt snitt i horisontalplan från ända till ända. Lämna köttet lite fast i den andra kanten och lyft upp den skurna delen.  Fortsätt skära i motsatt riktning. Lämna köttet lite fast också i den andra kanten så att en skiva bildas.

3. Bulta filén lätt så att den blir tunnare.

4. Gör snitt i ytan

5. Massera in både in och utsidan av köttet med salt och peppar. Fyll rullen med kryddor efter egen smak.

6. Rulla ihop rullen som en rulltårta och bind upp filén med ett bomullssnöre. Lyft filén i en ugnsform med skarven neråt.

7. Stek filén i 150 grader i ugnen tills dess att stektermometern visar 77 grader.

8. Vira in rullen i aluminiumfolie och låt den stå och dra i 15 minuter. Innertemperaturen stiger ytterligare cirka fem grader.

9. Skär rullen i skivor