Hoppa till innehållet
Bratwurst

Bratwurst

I det starka korvlandet Tyskland har varje provins sin egen bratwurst. Storleken, sammansättningen och kryddningen varierar och det finns nästan femtio olika alternativ. Bratwursten är en matkorv som endera  är rå eller färdigkokt. Vid tillverkningen av Bratwurst används vanligen griskött som kryddas med örter, lök och salt. I Tyskland är bratwursten starkare kryddad än hos oss i Finland.

Någon noggrann uppgift om bratwurstens tillkomst finns inte. I Thyringen finns material, där denna berömda korv finns omnämnd redan år 1404. Å andra sidan påstås att korven har sitt ursprung bland kelterna och att frankonierna vidareutvecklat den.  Hur som haver, korven har en lång historia och intressanta berättelser.

Varför är de nürnbergska korvarna så små, bara ca. 7 cm långa och grova som ett finger? Enligt legenden fick Hans IV Stromer, som var domare, en livstids dom för att han yppade en politisk hemlighet. På den tiden var det kutym att man uppfyllde ett rimligt önskemål  från en auktoritativ person. Hans önskan var, att få två bratwurstar dagligen resten av sitt liv. Då tillverkade hans familj en så liten bratwurst, ett den rymdes genom nyckelhålet i fängelsedörren. Nu för tiden tillverkas den Nürnbergska korven i en viss storlek och även kryddblandningen är noga definierad.

Thüringer Rostbratwursten har århundraden långa  traditioner och en kryddig smak. Vanligen används  salt, peppar och oftast även kummin, meiram och vitlök i kryddningen. Thüringer bratwursten bör bestå till minst 51 %  av råvaror från Thüringen-området. Ortsborna själva använder 2/3 av sin årstillverkning på 22 000 ton bratwurst.

Herr Snellmans bratwurst är en kokt korv och den är enkel att grilla, dessutom är den glutenfri, laktosfri och vid tillverkningen används ingen tillsatt fosfor.

Var noggrann när du tillreder råkorvar, som även finns till salu i Finland. Råkorven kan förkokas i vattenbad och sedan grillas.

Bratwurst-Rödkålsgryta
1 lök
1/4 rödkål
1 msk smör
1 buljongtärning
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 pkt Bratwurst
vatten

Skala och tärna löken. Strimla kålen. Bryn löken och kålen i en gryta. Tillsätt resten av ingredienserna och häll på vatten så att ingredienserna tacks. Låt koka i ca 15 minuter. Skär bratwursten i bitar, bryn i en stekpanna och sätt i grytan. Låt puttra ca 30 minuter.

Betty