Siirry sisältöön
Bratwurst

Bratwurst

Vahvassa makkaramaassa Saksassa on jokaisella maakunnalla oma bratwurstinsa.  Koko, koostumus ja maustaminen vaihtelevat ja eri vaihtoehtoja on lähes viisikymmentä. Bratwurst on joko raaka- tai kypsä ruokamakkara.  Bratwurstiin käytetään yleensä sianlihaa ja se maustetaan yrteillä, sipulilla ja suolalla. Saksassa bratwurstit ovat vahvemmin maustettuja kuin meillä Suomessa.

Bratwurstin syntyjuurista ei ole tarkkaa tietoa. Thyringeriläisillä on aineistoa, jossa tästä kuuluisasta makkarasta on maininta jo vuonna 1404. Toisaalta väitetään makkaran saaneen alkunsa kelttien toimesta ja frankonialaisten kehittäneen bratwurstia edelleen. Oli miten oli, niin makkaralla on pitkä historia ja mielenkiintoiset tarinansa.

Miksi nürnbergiläiset makkarat ovat niin pieniä, vain noin 7 cm pitkiä ja sormenpaksuisia? Erään legendan mukaan Hans IV Stromer, joka oli tuomari, sai elinikäisen tuomion ilmiantaessaan tärkeän poliittisen salaisuuden. Noina päivinä oli tapana toteuttaa arvovaltaisen vangin yksi kohtuullinen toive. Hänen toiveensa oli saada kaksi bratwurstia päivittäin elämänsä loppuun asti. Joten hänen perheensä valmistivat niin pienen bratwurstin, että sen pystyi sujauttamaan vankilan oven avaimenreiästä. Tänä päivänä Nürnbergiläinen makkara valmistetaan tietyn kokoiseksi ja mausteseoskin on tarkkaan määritelty.

Thüringer Rostbratwurstilla on vuosisataiset perinteet ja mausteinen maku. Yleensä maustamiseen käytetään suolaa, pippuria ja enimmäkseen myös kuminaa, meiramia ja valkosipulia. Thüringer Rostbratwurstin tulee sisältää vähintään 51 % aineksia, jotka ovat kotoisin Thüringenistä. Paikkakuntalaiset nauttivat itse 2/3 vuosittain valmistamastaan 22 000 tonnista bratwurstia.

Herra Snellmanin bratwurst on kypsä makkara ja helppo grillattava, lisäksi se on gluteeniton, laktoositon eikä siihen ole lisätty fosfaattia.

Ole tarkka kypsentäessäsi raakamakkaroita, joita Suomessa myös on tarjolla. Raaka-makkaran voi esikypsentää vesihauteessa ja grillata lopuksi.

 

Bratwurst soveltuu myös ruoanlaittoon. Tässä yksi herkullisen jännittävät resepti: bratwurst-punakaalipata >