Hoppa till innehållet
Muistatko mummon lihapullat?

Minns du mormors köttbullar?

Var och en av oss har säkert smakat på köttbullar, åtminstone i skolmatsalen eller vid matbordet hos mormor. Köttbullar är definitivt en av finländarnas klassiska maträtter. De är på ett sätt en väldigt bra maträtt eftersom den lämpar sig såväl för vardagen som för fest. Speciellt för barnfamiljer kan köttbullar vara en rätt som äts varje vecka. Även på flera restaurangers menyer hittas köttbullar, och kan vara fleras favoriter vid sidan om skinkan på julmatbordet.

Köttbullar kan tillredas på flera olika sätt. Därför är även köttbullar en väldigt praktisk maträtt eftersom alla kan laga en variant som passar dem. Traditionella köttbullar är alltid ett säkert val och enligt det receptet lagas flera av mormors köttbullar. Klassiska recept på köttbullar kan även lagas med Herr Snellmans enkla anvisningar.

BARA KREATIVITETEN SÄTTER GRÄNSER FÖR SMAKSÄTTNING AV KÖTTBULLAR

Vad för slags köttbullar är din favorit? Gör du klassiska köttbullar eller provar du på nya anvisningar? Även om köttbullar ofta ses som en skandinavisk maträtt så äts köttbullar faktiskt i flera länder med olika kryddor. I grekiska köttbullar läggs ofta feta och mynta i och italienska köttbullar serveras ofta med tomatsås. Variation till köttbullar får man ofta med olika örter, exempelvis basilika eller timjan. Genom att tillsätta ost i degen kan köttbullarna få en fyllig smak och annorlunda smakvarianter. Bra ostar som passar är exempelvis feta- eller parmesanost. I traditionella recept hör även gräddfil men det kan vid behov enkelt ersättas med vatten. Flera gör även köttbullar enbart med malet kött och kryddor. Köttbullar med löksoppa är ett ytterligare sätt att lätt få lagat goda köttbullar mitt i vardagsstressen. Vi sammanställde dessutom en lista med sju sätt att få ny smak i köttbullarna, prova och hitta din favorit!

uutta makua lihapulliin

Köttbullar passar med alla ingredienser

Köttbullar passar bra på olika sätt och är bra även eftersom det är svårt att få köttbullar att misslyckas. Dessutom är det mycket enkelt att laga köttbullar. Köttbullar kan vara snacks som sådana men ofta äts de tillsammans med något annat. Potatis i olika former, ris och pasta är exempel på sidorätter som passar med köttbullar. Köttbullar kan även serveras tillsammans med en sallad, och köttbullar har använts till och med som pizzafyllning. Därmed går det att vara lite extra kreativ vid smaksättning av köttbullar.

Köttbullar i ugnen eller på stekpannan?

Köttbullar kan stekas på olika sätt, i ugnen eller på stekpannan. Båda sätten är bra, vilket gör att det är mer en fråga om vad man är van vid. Vill man undvika rökiga lukten i lägenheten, kan det vara bättre att tillreda köttbullarna i ugnen. Lagar man köttbullar i ugn kan det vara bra att ibland röra om köttbullarna, så att de steks jämnt.