Hoppa till innehållet
Keittiössä koettu yhteinen ruokailo on sydämen terveyden kannalta oiva investointi

Gemensam matglädje i köket gör gott för hjärta på flera sätt

Nu i början av maj firar vi Hjärtveckan. Det nationella temat för veckan i år är matglädje och det tankesättet har vi lätt att skriva under på Snellman. Goda, inhemska råvaror och samvaro och känslan av att lyckas tillsammans i köket har alltid spelat en nyckelroll inom familjeföretaget.

Hjärtmärket har långa anor i vårt land och under det senaste året har livsmedelsmärkningens antal på Snellmans produkter också ökat. Hjärtmärkningen på livsmedel hjälper dig som konsument att göra medvetna val i butiken, som är bra för hälsan.

När det kommer till hjärtats hälsa är det ändå mycket annat än bara näringsvärden och listor på ingredienser som påverkar. Temat för årets Hjärtvecka är gemensamt upplevd matglädje och känslan som man uppnår när man lyckas i köket.

Anta utmaningen, aktivera dina barn eller barnbarn och tag med dom i köket med några av våra enkla och matnyttiga tips.

Kalljästa semlor – hur enkelt som helst!

Vardagsmorgnar i en barnfamilj kan vara hektiska, men under veckosluten brukar det finnas mer tid att njuta av både morgon och morgonmål tillsammans med familjen.

Kalljästa semlor är ett smidigt och enkelt sätt att ladda upp inför en rofylld morgon. Du kan fylla semlorna med grönsaker eller pålägg, där du naturligtvis kan välja att prioritera hjärtmärkta produkter. Dessutom går det bra att bjuda på en vitaminbomb vid sidan om, genom att skära upp en frukttallrik.

Dessa semlor är enkla att göra, eftersom du bara rör ihop ingredienserna kvällen innan och låter degen kalljäsa i kylskåpet över natten.

Yönylisämpylät
Kalljästa semlor är enkla att förbereda och tillreda.

När morgonen kommer räcker det med att sleva upp semlor på en plåts med bakplåtspapper och vänta den tid det tar för ugnen att bli varm. Också de minsta i familjen kan hjälpa till med att sleva upp och forma semlorna inför gräddningen.

Sätt färg på makaronilådan

Ta gärna också med barnen i lunchförberedelserna.

En klassiker i många barnfamiljer är den hederliga makaronilådan, där juniorerna i familjen galant kan ta hand om flera arbetsskeden i vårt recept. Att mäta upp rätt mängd makaroner, röra ihop äggstanning eller smörja formen går som en dans och kan vara riktigt roligt. Du kan sätta färg på din makaronilåda genom att t.ex. riva ner morot i äggstanningen.

Makaronilaatikko 1
En klassiker: Makaronilåda.

Har du planerat en sallad vid sidan om lunchen kan t.ex. salladsslungan för rengöring vara bland det roligaste som finns i köket!

Varma smörgåsar avrundar kvällen

Ifall dagen varit hektiskt kan det vara skönt att samla familjen ännu en sista gång under dagen, när det vankas kvällsbit.

I det virrvarr av fotbollsträningar, musiklektioner och husbolagsmöten man lever i kan det vara skönt att slå sig ner tillsammans med hela familjen och gå igenom dagen som gått. Då är en rejäl plåt med varma smörgåsar en ypperlig dukning.

Här är det igen enkelt att aktivera barnen genom att engagera dom i förberedelserna.

Varma smörgåsar är enkla att göra.

Pricken över i:et på den gemensamma kockstunden blir sen när man tillsammans kan njuta av det man tillverkat i köket.

hjärtveckan 8-15.5.2022

Välmående, speciellt hjärtats välmående, börjar från små ting. Vid matbordet handlar det inte bara om att njuta av god och näringsrik mat, utan att lyckas tillsammans, testa sig fram och at skapa en god stämning.

Ta med barnen i matlagningen!

Det lönar sig att investera både tid och engagemang i familjens gemensamma måltidsstunder för att skapa en äkta och hållbar matglädje.

Ni hittar massvis med tips för gemensamma rätter, barnfamiljernas måltider och matglädje i allmänhet på temasidorna under adressen https://sydan.fi/sydanviikko/.

Låt oss njuta av maten tillsammans!

Genom att klicka på bilden kommer du åt Hjärtveckan-temasidorna.