Salt paj med medelhavstwist

Venetsialainen suolainen piirakka

Här ett recept på en något annorlunda salt paj med inspiration från medelhavet, den är väldigt enkel att göra. Du kan också grädda bottnet redan kvällen före om du vill och variera vad du toppar pajen med. Smak och tycke avgör!

Ingredienser

Botten
  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl emmentaler ost, riven
  • 1 ägg
  • salt
Fyllning
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 vilöksklyftor
  • 1 burk gröna bönor
  • 2 pkt Mörad biff av nöt ytterfilé
  • 4 soltorkade tomater
  • 3 rkl Medelhavspasta paprika-cashewnöt
  • 150 g crème fraiche
  • 100 g färskost (t.ex. svampsmak)
  • en nypa salt
Dekoration
  • 5 oliver
  • 1 dl fetaost i kuber
  • cashewnötter

Salt paj med medelhavstwist — Gör så här

Botten:
  1. Smält smöret och blanda ihop degens ingredienser, låt vila en stund i kylen. Sätt degen i en form med löstagbar kant, eller i en pajform. Nagga med en gaffel och grädda i 225 grader ca 15 minuter sänk sen värmen till 175 grader och grädda ca 10 min till. Låt svalna och förvara kallt ifall du inte använder bottnet genast.
Fyllning
  1. Skär löken i bitar, hacka vitlöken och strimla paprikorna. Strimla nötköttet och stek snabbt på hög värme, salta och peppra. Blanda en sås av creme fraischen, färskosten, hackade soltorkade tomaterna och medelahavspastan. Häll såsen över köttet, rör om och låt koka upp. Stek grönsakerna och sätt i pajskalet som en grönsaksbädd, sätt nötköttet ovanpå och dekorera med fetaost, skivade oliver samt nötter. Servera och njut!
Muurikka:
  1. Bryn köttet och sätt till grönsakerna. Häll på såsen just före grönsakerna är klara. Fyll pajbottnet och servera.
Biffar-Snellman

“En bra biff är mör och saftig. Till våra biffar används alltid finländsk gris och nöt från våra egna familjegårdar. Köttet skärs för hand och inget vatten tillsätts. Här finns biffar för alla smaker.”

Ove, produktutvecklare

Rate

Dela

Kommentarer