Hoppa till innehållet
Bacongratäng med svamp och kål

Bacongratäng med svamp och kål

Riktig bacon 150 g

1h 30min (varav 30min aktiv)

5

Medel

Den familjära kållådan får i vår version extra smak av skogssvamp och knaprigt bacon. Rostad lök och sirap tillför mild sötma. Den långsamt ugnsgräddade lådan blir saftig och fyllig, och det strödda baconet överst gör den oemotståndligt krispig. Servera med en pigg tzatziki – en perfekt kombination för vardagsnjutning eller till höstens härliga helgdukningar.

Ingredienser

  • 1 pkt Snellman Riktig bacon 150 g
  • 1 kg vitkål
  • 1 gullök
  • 300 g skogens svampar enligt eget tycke och smak
  • 1 kruka persilja
  • 2 dl grötris
  • 7 dl köttbuljong
  • 2 msk mörk sirap
  • 3 msk rostad lök
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk olja för stekning
  • 1 Dessutom
  • 1 msk smör
  • 2 dl tsatsiki grekisk yoghurtsås

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 180 grader. Smörj en ugnsform (ca 29 × 24 × 6 cm).
  2. Strimla vitkål, finhacka lök och skiva svamparna. Tärna bacon och hacka persiljan fint.
  3. Stek ⅔ av baconet krispigt i en stor, vid panna eller gryta med höga kanter. Tillsätt lök, kål och svamp. Fräs tills kålen mjuknat. Krydda med salt och peppar. Rör ner ris, 1 dl rostad lök, ¾ av den hackade persiljan, köttbuljong och sirap. Rör om och låt koka upp.
  4. Häll blandningen i den smorda ugnsformen. Tillaga i ugn cirka 45 minuter. Rör om några gånger under tiden för ett jämnare slutresultat.
  5. När gratängen är nästan färdig, strö över det bacon du har kvar och ytterligare 2 msk rostad lök. Grädda ännu ca. 10–15 minuter tills ditt bacon är genomstekt och krispigt.
  6. Låt vila en stund före servering. Toppa med resten av persiljan och servera gärna med färdig tzatziki.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 420 g
Energi 449 kJ / 107 kcal 1887 kJ / 450 kcal
Fett 4.4 g 18.4 g
- varav mättat fett 1.6 g 6.8 g
Kolhydrat 12.9 g 54.1 g
- varav sockerarter 5.5 g 23.2 g
Protein 3 g 13 g
Fiber 1.8 g 7.4 g
Salt 0.9 g 3.6 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Den familjära kållådan får i vår version extra smak av skogssvamp och knaprigt bacon. Rostad lök och sirap tillför mild sötma. Den långsamt ugnsgräddade lådan blir saftig och fyllig, och det strödda baconet överst gör den oemotståndligt krispig. Servera med en pigg tzatziki – en perfekt kombination för vardagsnjutning eller till höstens härliga helgdukningar.

Kommentera, ge ett tips eller ställ en fråga

* Obligatoriska fält

Spara

Till inköpslistan