Hoppa till innehållet
Entrecote och fänkålsrisotto

Entrecote och fänkålsrisotto

Entrecote 2 st 400g

1h 15min (varav 20min aktiv)

4

Medel

Vad sägs om en helhet som kombinerar aromatisk fänkål med ris, mascarpone och parmesan i en krämig ugnsbakad risotto? Den är dessutom lika lättlagad som den är utsökt. Servera tillsammans med saftiga entrecote-biffar, som får en härligt krispig yta och smaksätts med vitlök, timjan och citron. Ett perfekt val när du vill bjuda på det där lilla extra!

Ingredienser

Risotton
  • 1 står fenkål
  • 4 vitlökslyftor
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 dl risotto ris
  • 0.3 tsk salt
  • 0.3 tsk svartpeppar
  • 2 citron
  • 7 dl kycklingbuljong
  • 100 g parmesan ost
  • 250 g mascarpone
Dessutom

Instruktioner

  1. Ta köttet i rumstemperatur en timme innan tillagning.

  2. Halvera fänkålen, avlägsna den hårda roten och hacka fänkålen fint. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Spara hälften av vitlöken till köttet.

  3. Tvätta en citron och riv skalet. Halvera citronen och pressa ur saften.

  4. Riv parmesanosten och spara lite grann till garnering.

  5. Lägg den hackade fänkålen och hälften av vitlöken i en ugnsform (25 x 30 cm). Tillsätt olja, risottoris, salt och svartpeppar. Rör om väl. Tillred i ugn på 225 grader i 15 minuter.

  6. Koka upp kycklingbuljongen.

  7. Ta ut formen ur ugnen och tillsätt kycklingbuljongen, mascarponeosten, citronsaften och citronskalet samt den rivna parmesanosten. Rör om väl. Sänk nu ugnstemperaturen till 200 grader och fortsätt tillaga i ytterligare cirka 35 minuter.

  8. Rör om i formen halvvägs genom tillagningstiden.

  9. Hetta upp en stekpanna med olja, smör, resten av vitlöken samt några kvistar timjan. Stek biffarna i cirka 1,5–2,5 minuter per sida.

  10. Krydda biffarna med salt och svartpeppar. Låt köttet vila i folie tills risotton är klar.

  11. Halvera och skiva citronen. Hacka resten av timjan.

  12. Tranchera köttet.

  13. Lägg köttet ovanpå risotton. Garnera med parmesan, timjan och citronskivor.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 450 g
Energi 802 kJ / 193 kcal 3610 kJ / 869 kcal
Fett 13.7 g 61.8 g
- varav mättat fett 6.9 g 31.1 g
Kolhydrat 8.5 g 38.4 g
- varav sockerarter 1.1 g 5.1 g
Protein 8 g 35 g
Fiber 1.1 g 4.8 g
Salt 1 g 4.3 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Vad sägs om en helhet som kombinerar aromatisk fänkål med ris, mascarpone och parmesan i en krämig ugnsbakad risotto? Den är dessutom lika lättlagad som den är utsökt. Servera tillsammans med saftiga entrecote-biffar, som får en härligt krispig yta och smaksätts med vitlök, timjan och citron. Ett perfekt val när du vill bjuda på det där lilla extra!

fixa receptet steg-för-steg

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan