
Entrecote och fänkålsrisotto
1h 15min (varav 20min aktiv)
4
Medel
Ingredienser
Risotton
- 1 står fenkål
- 4 vitlökslyftor
- 0.5 dl olivolja
- 2 dl risotto ris
- 0.3 tsk salt
- 0.3 tsk svartpeppar
- 2 citron
- 7 dl kycklingbuljong
- 100 g parmesan ost
- 250 g mascarpone
Dessutom
- 1 pkt Snellman Entrecote 2 st 400g
- 1 msk olja för stekning
- 1 msk smör
- 0.2 kruka timjam
- 0.5 tsk fingersalt
- 0.5 tsk svartpeppar
Instruktioner
-
Ta köttet i rumstemperatur en timme innan tillagning.
-
Halvera fänkålen, avlägsna den hårda roten och hacka fänkålen fint. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Spara hälften av vitlöken till köttet.
-
Tvätta en citron och riv skalet. Halvera citronen och pressa ur saften.
-
Riv parmesanosten och spara lite grann till garnering.
-
Lägg den hackade fänkålen och hälften av vitlöken i en ugnsform (25 x 30 cm). Tillsätt olja, risottoris, salt och svartpeppar. Rör om väl. Tillred i ugn på 225 grader i 15 minuter.
-
Koka upp kycklingbuljongen.
-
Ta ut formen ur ugnen och tillsätt kycklingbuljongen, mascarponeosten, citronsaften och citronskalet samt den rivna parmesanosten. Rör om väl. Sänk nu ugnstemperaturen till 200 grader och fortsätt tillaga i ytterligare cirka 35 minuter.
-
Rör om i formen halvvägs genom tillagningstiden.
-
Hetta upp en stekpanna med olja, smör, resten av vitlöken samt några kvistar timjan. Stek biffarna i cirka 1,5–2,5 minuter per sida.
-
Krydda biffarna med salt och svartpeppar. Låt köttet vila i folie tills risotton är klar.
-
Halvera och skiva citronen. Hacka resten av timjan.
-
Tranchera köttet.
-
Lägg köttet ovanpå risotton. Garnera med parmesan, timjan och citronskivor.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 450 g | |
---|---|---|
Energi | 802 kJ / 193 kcal | 3610 kJ / 869 kcal |
Fett | 13.7 g | 61.8 g |
- varav mättat fett | 6.9 g | 31.1 g |
Kolhydrat | 8.5 g | 38.4 g |
- varav sockerarter | 1.1 g | 5.1 g |
Protein | 8 g | 35 g |
Fiber | 1.1 g | 4.8 g |
Salt | 1 g | 4.3 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.