Hoppa till innehållet
Croque Madame

Croque Madame

Superior skinka 180 g

25min (varav 10min aktiv)

2

Lätt

Denna klassiska franska smörgås lyfter konceptet med varma smörgåsar till en helt ny nivå. Fyllning med skinka, krämig ostsås och avokado toppar du med ett perfekt stekt ägg – bäddat för en fullträff! De eleganta nyanserade av dijonsenap och muskotnöt ger denna delikatess en sofistikerad touch – perfekt för lyxig brunch eller en femstjärnig lunch. Bon appétit!

Ingredienser

Sås
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1.5 dl lättmjölk
  • 100 g Gruyère ost
  • 0.3 tsk svartpeppar
  • en nypa muskotnöt

Instruktioner

  1. Bred smör på brödskivorna och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta i 225 graders ugn i ca. 5 minuter.

  2. Riv osten och hacka gräslöken. Halvera avokadon, avlägsna kärnan och skiva sedan avokadon.

  3. Tillred såsen. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölet. Låt mjölet sjuda på låg värme under omrörning med visp. Låt inte blandningen börja få färg.

  4. Tillsätt mjölk och rör om ordentligt. Låt såsen sjuda på låg värme i några minuter under ständig omrörning.

  5. Tillsätt ost och krydda med svartpeppar och muskotnöt. Rör om tills såsen är slät.

  6. Vänd brödskivorna med den rostade sidan nedåt, bred på senap.

  7. Lägg skinka på två av brödhalvorna. Tillsätt hälften av såsen och lägg på avokadoskivorna.

  8. Lägg den andra brödskivan ovanpå, med senapssidan nedåt. Häll resten av såsen över bröden. Grädda i 225 grader i 5–7 minuter.

  9. Stek äggen på ena sidan i stekpanna. Äggulorna får förbli lösa.

  10. Placera bröden på tallrikar och placera stekt ägg överst. Toppa ännu med finhackad gräslök.

Tips

Du kan också ersätta Gruyèren med emmentalost.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 300 g
Energi 1124 kJ / 270 kcal 3372 kJ / 810 kcal
Fett 18.2 g 54.6 g
- varav mättat fett 8.6 g 25.7 g
Kolhydrat 13.2 g 39.5 g
- varav sockerarter 1.9 g 5.8 g
Protein 13 g 39 g
Fiber 2 g 6.1 g
Salt 1.2 g 3.7 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Denna klassiska franska smörgås lyfter konceptet med varma smörgåsar till en helt ny nivå. Fyllning med skinka, krämig ostsås och avokado toppar du med ett perfekt stekt ägg – bäddat för en fullträff! De eleganta nyanserade av dijonsenap och muskotnöt ger denna delikatess en sofistikerad touch – perfekt för lyxig brunch eller en femstjärnig lunch. Bon appétit!

fixa receptet steg-för-steg

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan