
Croque Madame
25min (varav 10min aktiv)
2
Lätt
Ingredienser
- 4 skivor av lantbröd
- 1 msk smör
- 1 msk dijon- senap
- 0.5 pkt Snellman Superior skinka 180 g
- 1 avocado
- 2 ägg
- 1 msk smör
- 1 msk gräslök
Sås
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 1.5 dl lättmjölk
- 100 g Gruyère ost
- 0.3 tsk svartpeppar
- en nypa muskotnöt
Instruktioner
-
Bred smör på brödskivorna och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta i 225 graders ugn i ca. 5 minuter.
-
Riv osten och hacka gräslöken. Halvera avokadon, avlägsna kärnan och skiva sedan avokadon.
-
Tillred såsen. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölet. Låt mjölet sjuda på låg värme under omrörning med visp. Låt inte blandningen börja få färg.
-
Tillsätt mjölk och rör om ordentligt. Låt såsen sjuda på låg värme i några minuter under ständig omrörning.
-
Tillsätt ost och krydda med svartpeppar och muskotnöt. Rör om tills såsen är slät.
-
Vänd brödskivorna med den rostade sidan nedåt, bred på senap.
-
Lägg skinka på två av brödhalvorna. Tillsätt hälften av såsen och lägg på avokadoskivorna.
-
Lägg den andra brödskivan ovanpå, med senapssidan nedåt. Häll resten av såsen över bröden. Grädda i 225 grader i 5–7 minuter.
-
Stek äggen på ena sidan i stekpanna. Äggulorna får förbli lösa.
-
Placera bröden på tallrikar och placera stekt ägg överst. Toppa ännu med finhackad gräslök.
Tips
Du kan också ersätta Gruyèren med emmentalost.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 300 g | |
---|---|---|
Energi | 1124 kJ / 270 kcal | 3372 kJ / 810 kcal |
Fett | 18.2 g | 54.6 g |
- varav mättat fett | 8.6 g | 25.7 g |
Kolhydrat | 13.2 g | 39.5 g |
- varav sockerarter | 1.9 g | 5.8 g |
Protein | 13 g | 39 g |
Fiber | 2 g | 6.1 g |
Salt | 1.2 g | 3.7 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.