Hoppa till innehållet
Entrecôte med janssons frestelse

Entrecôte med janssons frestelse

Filé av nöt entrecoté ca 1 kg

6

1h tillagningstid | 1h total tid

Medel

Aningen optippat, definitivt annorlunda men verkligen gott. Smakerna kompletterar varandra oerhört väl i detta recept av Micke Björklund, där den österbottniska entrecoten från Familjen Snellman spelar huvudrollen! Kolla in receptvideon!

Ingredienser

Entrecote
Janssons frestelse
  • 2 gullök
  • 1 kg fast potatis
  • 250 g ansjovis
  • 4 dl grädde
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 2 msk skorpmjöl
Bearnaisesås
  • 200 g smör
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 0.5 dl vatten
  • 1 dragon
  • 2 äggula
  • 0.5 dl strimlad färsk persilja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.3 tsk svartpeppar
Gröna bönor
  • 300 g grön böna
  • 1 schalottenlök, fint skurna
  • 1 msk smör
  • 0.5 citron
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar

Instruktioner

Entrecôte:
  1. Tag fram köttet i rumstemperatur en timme innan stekning.
  2. Skär köttet i tjocka biffar, salta och peppra båda sidorna av köttet och lägg på några timjankvistar
  3. Grilla cirka fem minuter på varje sida eller tills man ser att köttsaften börjar tränga sig fram.
  4. Lyft biffarna från grillen och låt vila minst 15 minuter innan servering.
Janssons frestelse:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stek löken mjuk i smör, tillsätt sedan grädde och anjovisspadet och smaksätt sedan med salt och peppar
  3. Skala potatisen och skär fina strimlor.
  4. Lägg den skurna potatisen och anjovisfileérna i en ugnsfast form.
  5. Häll över anjovisgrädden, blanda runt och avsluta med att klicka ut smör och strö över ströbrödet.
  6. Baka den i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Bearnaisesås:
  1. Smält smöret och dra det av värmen.
  2. Koka upp lök, vinäger och vatten och låt koka tills cirka en msk återstår.
  3. Plocka bladen från dragonen och finskär dem, om dragonstjälkarna är späda så kan man skära ner dem också. Tillsätt dem i vinägerreduktionen och dra den från värmen.
  4. Vispa ner äggulorna i reduktionen och vispa det på låg värme tills ägget börjat tjockna.
  5. Dra sedan ägget av värmen och vispa kraftigt i smöret i en tunn stråle.
  6. Tillsätt den finskurna persiljan och smaka av med salt och peppar.

Gröna bönor:

  1. Skär av ändarna på bönorna och stek dem i smör i cirka en minut.
  2. Tillsätt löken, salt och peppar och stek ytterligare cirka en minut och pressa sedan i citronen.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 530 g
Energi 887 kJ / 214 kcal 4703 kJ / 1132 kcal
Fett 16 g 84.6 g
- varav mättat fett 9.4 g 49.7 g
Kolhydrat 7 g 36.9 g
- varav sockerarter 2.5 g 13.1 g
Protein 10 g 53 g
Fiber 0.8 g 4.5 g
Salt 1.5 g 8.2 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan