Entrecôte med janssons frestelse
1h
6
Medel
Aningen optippat, definitivt annorlunda men verkligen gott. Smakerna kompletterar varandra oerhört väl i detta recept av Micke Björklund, där den österbottniska entrecoten från Familjen Snellman spelar huvudrollen! Kolla in receptvideon!
Ingredienser
Entrecote
- 1 pkt Snellman Filé av nöt entrecoté ca 1 kg
- 1 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- färsk timjan
Janssons frestelse
- 2 gullök
- 1 kg fast potatis
- 250 g ansjovis
- 4 dl grädde
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
- 2 msk skorpmjöl
Bearnaisesås
- 200 g smör
- 1 schalottenlök
- 3 msk vitvinsvinäger
- 0.5 dl vatten
- 1 dragon
- 2 äggula
- 0.5 dl strimlad färsk persilja
- 0.5 tsk salt
- 0.3 tsk svartpeppar
Gröna bönor
- 300 g grön böna
- 1 schalottenlök, fint skurna
- 1 msk smör
- 0.5 citron
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
Instruktioner
Entrecôte:
- Tag fram köttet i rumstemperatur en timme innan stekning.
- Skär köttet i tjocka biffar, salta och peppra båda sidorna av köttet och lägg på några timjankvistar
- Grilla cirka fem minuter på varje sida eller tills man ser att köttsaften börjar tränga sig fram.
- Lyft biffarna från grillen och låt vila minst 15 minuter innan servering.
Janssons frestelse:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Stek löken mjuk i smör, tillsätt sedan grädde och anjovisspadet och smaksätt sedan med salt och peppar
- Skala potatisen och skär fina strimlor.
- Lägg den skurna potatisen och anjovisfileérna i en ugnsfast form.
- Häll över anjovisgrädden, blanda runt och avsluta med att klicka ut smör och strö över ströbrödet.
- Baka den i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Bearnaisesås:
- Smält smöret och dra det av värmen.
- Koka upp lök, vinäger och vatten och låt koka tills cirka en msk återstår.
- Plocka bladen från dragonen och finskär dem, om dragonstjälkarna är späda så kan man skära ner dem också. Tillsätt dem i vinägerreduktionen och dra den från värmen.
- Vispa ner äggulorna i reduktionen och vispa det på låg värme tills ägget börjat tjockna.
- Dra sedan ägget av värmen och vispa kraftigt i smöret i en tunn stråle.
- Tillsätt den finskurna persiljan och smaka av med salt och peppar.
Gröna bönor:
- Skär av ändarna på bönorna och stek dem i smör i cirka en minut.
- Tillsätt löken, salt och peppar och stek ytterligare cirka en minut och pressa sedan i citronen.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 530 g | |
---|---|---|
Energi | 887 kJ / 214 kcal | 4703 kJ / 1132 kcal |
Fett | 16 g | 84.6 g |
- varav mättat fett | 9.4 g | 49.7 g |
Kolhydrat | 7 g | 36.9 g |
- varav sockerarter | 2.5 g | 13.1 g |
Protein | 10 g | 53 g |
Fiber | 0.8 g | 4.5 g |
Salt | 1.5 g | 8.2 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.