Hoppa till innehållet
Festskinka med honungsöverdrag och baconrosolli

Festskinka med honungsöverdrag och baconrosolli

Riktig bacon 150 g

6

10h tillagningstid | 10h total tid

Lätt

Salt och söt har en tendens att kittla smaksinnet på ett alldeles speciellt sätt tillsammans. I detta recept ger honungshöljet en härlig sötma åt skinkan och samtidigt får den sälta från senapen och spaden. Med dessa ingredienser finns potential till en ny julklassiker! Stekt bacon och rödbeta kompletterar helheten perfekt. Receptet är producerat av webbplatsen Satokausi.fi.

Ingredienser

Festskinka med honungsöverdrag
Honungsöverdrag
  • 1 dl honung
  • 1 dl dijon- senap
  • 1 dl julskinkas spad
  • 2 msk farinsocker
Baconrosolli

Instruktioner

Tag ut skinkan ur frysen i god tid innan stekningen, först ur frysen i kylskåp och sen i rumstemperatur ca. 5 timmar innan stekning. Innetemperaturen i skinkan borde ligga kring 10 grader när den sätts i ugnen.

Vill man minska på ytsaltningen går det bra att skölja av skinkan med kallt vatten och torka med en kökshandduk. Låt ändå nätet ligga kvar på skinkan.

Stick in en stekmätare i den tjockaste delen av skinkan.

Ställ skinkan på gallret i ugnen med fettsidan uppåt och ställ en plåt under för avrinnande fett. Häll vatten på plåten för att undvika att fettet bränner fast.

Stek först skinkan i 200 grader i 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och fortsätt steka skinkan i 1,5 timmar per vikt i kilo. Följ med stekmätaren, klar är skinkan vid 74 grader och välstekt vid ca. 83 grader.

Tag skinkan ur ugnen och ta till vara 1 dl spad för honungsöverdraget (se nedan).

Honungsöverdrag

Sila spadet i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser i kastrullen. Låt koka sakta i 5-10 minuter tills blandningen tjocknar en aning.

Låt skinkan svalna och avlägsna nätet och extra fett och svål från din skinkan, notera att en del fett kan gärna få bli kvar för smaken.

Smörj in skinkans yta med rejält av honungsblandningen och stek sen mitt i ugnen på 200 grader i 5-10 minuter. Upprepa proceduren, ett varv till av ditt överdrag och ytterligare 5-10 minuter ugn. Avrunda ännu med ett varv på den färdiga skinkan.

Baconrosolli

Stek rödbetorna i en ugnsfastform i 200 grader. Häll i lite vatten, täck med folie och rosta i ugnen i ca. 45-60 minuter tills rödbetorna är färdiga. Låt svalna ordentligt och skala sedan dina rödbetor. Du kan också använda dig av färdiga rödbetor.

Knaperstek ditt bacon i en 150-gradig ugn på bakplåtspapper i ca. 20 minuter. Lyft ditt bacon på lite hushållspapper och låt dra av.

Skala dina äpplen och avlägsna fröhuset. Gör kuber av alla dina ingredienser utom ditt bacon. Krossa den istället för hand och skär små, små bitar med en vass kniv. Rör ihop och njut tillsammans med din skinka.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 500 g
Energi 824 kJ / 197 kcal 4120 kJ / 986 kcal
Fett 10.7 g 53.3 g
- varav mättat fett 3.7 g 18.6 g
Kolhydrat 6.2 g 31.2 g
- varav sockerarter 6.1 g 30.6 g
Protein 18 g 89 g
Fiber 0.7 g 3.5 g
Salt 1.8 g 9 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Jul

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan