Filippinska grillspett av innerfilé

Filippiiniläiset possuvartaat

Vad händer när du kombinerar ett recept från det tropiska öriket med världens mest finländska lantgris? Kort och gott magi! För det bästa slutresultatet bör du ha tålamod att låta köttet vila i marinaden ett helt dygn, men vi lovar: du blir inte besviken!

4

Ingredienser

  • 600 g Snellman innerfilé av lantgris
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chili
  • en halv banan
  • 1,5 dl sojasås
  • 1 st lime
  • 1,5 dl ketchup
  • 4 dl Ginger Ale eller citronlemonad
  • 1,5 dl farinsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar ur kvarn

Filippinska grillspett av innerfilé — Gör så här

Marinaden
  1. Finhacka vitlöken och chilin (avlägsna alla frön först). Mosa bananen och blanda allt med kryddor i en skål. Häll över sojasåsen och kläm i saften från en lime.
  2. Blanda i ketchupen och 2 dl av din Ginger Ale. Krydda ännu marinaden med salt och svartpeppar. Spara halva marinaden för pensling när du grillar.
Köttet
  1. Skär tunna skivor av din innerfilé. Blöt köttbitarna i marinad, täck över skålen med film och ställ i kylskåpet. Låt köttet vila ta smak i minst ett par timmar. Du får gärna göra marinaden klar dagen innan, och låta köttet vila och ta smak i ett helt dygn.
  2. Ta ut köttet i rumstemperatur i god tid innan du inleder grillandet. Blöt upp grillpinnar i kallt vatten och trä 3-4 grisbitar på varje pinne.
  3. Ställ in grillen på medelvärme. Skarva i din marinad som du sparat för pensling med 2 dl Ginger Ale och farinsockret. Värm upp blandningen i en kastrull, bara nog för att lösa upp sockret.
  4. Grilla med tålamod, rotera pinnarna ofta och håll på i 15 minuter samtidigt som du penslar köttet med några minuters mellanrum.
  5. Sikta på krispiga men väl karamelliserade spett, precis som från det asiatiska gatuköket! Servera med grillade grönsaker och kokt ris.
Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer