Filippinska grillspett av innerfilè
1h
4
Lätt
Ingredienser
grillspett av innerfilé
- 1 pkt Snellman Innerfilé av lantgris ca 690 g
- 2 vitlökslyftor
- 1 röd chili
- 0.5 banan
- 1.5 dl sojasås
- 1 lime
- 1.5 dl tomatketchup
- 4 dl Ginger Ale eller citronlemonad
- 1.5 dl farinsocker
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
Instruktioner
Marinaden
Finhacka vitlöken och chilin (avlägsna alla frön först). Mosa bananen och blanda allt med kryddor i en skål. Häll över sojasåsen och kläm i saften från en lime.
Blanda i ketchupen och 2 dl av din Ginger Ale. Krydda ännu marinaden med salt och svartpeppar. Spara halva marinaden för pensling när du grillar.
Köttet
Skär tunna skivor av din innerfilé. Blöt köttbitarna i marinad, täck över skålen med film och ställ i kylskåpet. Låt köttet vila ta smak i minst ett par timmar. Du får gärna göra marinaden klar dagen innan, och låta köttet vila och ta smak i ett helt dygn.
Ta ut köttet i rumstemperatur i god tid innan du inleder grillandet. Blöt upp grillpinnar i kallt vatten och trä 3-4 grisbitar på varje pinne.
Ställ in grillen på medelvärme. Skarva i din marinad som du sparat för pensling med 2 dl Ginger Ale och farinsockret. Värm upp blandningen i en kastrull, bara nog för att lösa upp sockret.
Grilla med tålamod, rotera pinnarna ofta och håll på i 15 minuter samtidigt som du penslar köttet med några minuters mellanrum.
Sikta på krispiga men väl karamelliserade spett, precis som från det asiatiska gatuköket! Servera med grillade grönsaker och kokt ris.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 325 g | |
---|---|---|
Energi | 535 kJ / 126 kcal | 1739 kJ / 411 kcal |
Fett | 1.6 g | 5.1 g |
- varav mättat fett | 0.8 g | 2.5 g |
Kolhydrat | 15.4 g | 50 g |
- varav sockerarter | 14.7 g | 47.7 g |
Protein | 13 g | 44 g |
Fiber | 0.3 g | 1 g |
Salt | 3 g | 9.6 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.