Grekiska Gyros med grisfyllning

Pita Gyros 1

Dessa smaskiga fyllda pitabröd hämtar inspiration från Grekland och dess gyros. I normala fall kommer Gyros från spätt, men i den här versionen får strimlat kött från lantgrisen duga som läcker fyllning.

6

Ingredienser

Pitabröd ( 6 kpl)
  • 2 dl vatten
  • ¼ jäst
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 5 dl vetemjöl
Fyllning
  • 1 paket Strimlat kött av lantgris
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • ½ tsk timjam
  • ½ tsk chilipulver
  • ½ tsk kummin
  • ½ tsk oregano
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
Tzatziki
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 vitlöksklyftor
  • ½ riven gurka
  • en nypa salt
  • en nypa svartpeppar
Salladsfyllning
  • tomat
  • sallad
  • lök
  • färska örter enligt egen smak

Grekiska Gyros med grisfyllning — Gör så här

Marinad
  1. Blanda ingredienserna till marinaden och låt köttet vila i marinaden medan du tillreder tzatzikin och bröden.
Bröd
  1. Blanda ihop degen och låt jäsa under duk i ungefär en halv timme. Dela degen i sex delar och gör runda bullar, som du sen kavlar ut till platta och runda bröd.
  2. Värm stekpannan och stek bröden i 2 minuter per sida - du kan också grädda i en 250 gradig ugn i cirka 5 minuter. Bred ut olivolja på de varma bröden.
Tzatsiki
  1. Riv gurkan och avlägsna överflödig vätska. Krossa vitlöken och blanda i yoghurten. Krydda med salt och peppar och ställ i kylskåpet och vila.
Fyllning
  1. När pitabrödet och tzatzikin är klar steker du köttstrimlorna och hackar grönsakerna.
  2. Fyll ditt bröd med kött, och grönsaker och krön härligheten med tzatzikin!
Strimlor och tärningar

“Hos oss görs strimlor och tärningar alltid av finländskt kött som inte varit nedfryst vid något tillfälle. Vi tillsätter inte heller något vatten. Och visst bryns de vackert och klumpar inte heller ihop sig i stekpannan.”

Kai, produktutvecklare

Rate

Dela

Kommentarer