Hoppa till innehållet
Gris- och grönsaksplåt med läcker sås av bacon och kantareller

Gris- och grönsaksplåt med läcker sås av bacon och kantareller

Innerfilé av lantgris ca 600 g

6

1h total tid

Lätt

En riktig försommarläckerhet som är både enkel och smidig att tillreda. Allt det magiska händer på en och samma plåt – helheten kronas sen av en krämig sås på bacon och kantareller. Receptet har tagits fram i samarbete med Satokausi.fi webbplatsen.

Ingredienser

Gris- och grönsaksplåt med läcker sås av bacon och kantareller
Sås av bacon och kantareller
  • 1 pkt Snellman Riktig bacon 150 g
  • 1 lök
  • 1 l kantarell
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk köttbuljonspulver
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar

Instruktioner

Gris- och grönsaksplåt:

Tag filén i rumstemperatur ca en timme innan du inleder matlagningen. Avlägsna hinnorna från köttet och gnid in din rub- eller grillkrydda samt salt och svartpeppear. Ställ filén på en ugnsplåt och lägg i en temperaturmätare.

Tvätta potatisen och skär ner till munsbitar. Gnid in lite olja i potatisen och sprid ut på plåten runt din filé. Ställ plåten i en 200-gradig ugn i ca 20 minuter.

Skär blasten av motoren, tvätta väl och skär itu på längden. Sprid ut broccolini och morötter på plåten runt filén och krydda grönsakerna med en nypa salt. Sätt härligheten tillbaka i ugnen och fortsätt grädda tills innertemperaturen i filén når 70 grader.

Kontrollera att dina grönsaker är färdiga. Vid behov plockar du bort den klara filén och låter grönsakerna mysa sig klara ännu en stund. När allt är klart täcker du in plåten med folie en stund innan serveringen. Avrinda med att krydda plåten med finhackad timjam.

Servera plåten tillsammans med såsen av bacon och kantareller.

Sås av bacon och kantareller:

Hacka löken och ditt bacon. Flytta de gröna delarna av löken till sidan, de tillsätts i såsen i slutskedet. Riv de större kantarellerna i mindre bitar, mindre kantareller använder du som sådana.

Bryn ditt bacon. Tillsätt lökens vita, finhackade delar och stek i några minuter. Avrunda slutligen med kantarellerna som du steker tills den mesta vätskan avlägsnat sig.

Tillsätt matgrädde och köttbuljongpulver och låt såsen puttra sakteliga i 5-10 minuter. Sist röd du ner lökens gröna delar och avrundar kryddningen med salt och svartpeppar.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 400 g
Energi 371 kJ / 89 kcal 1485 kJ / 354 kcal
Fett 3.8 g 15.4 g
- varav mättat fett 1.6 g 6.6 g
Kolhydrat 5.5 g 22 g
- varav sockerarter 1.3 g 5.4 g
Protein 8 g 30 g
Fiber 1.2 g 4.7 g
Salt 0.7 g 2.9 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan