Hoppa till innehållet
Gyros på fläskfilé med pitabröd, myntayoghurt, tomat- och löksallad och smulad fetaost

Gyros på fläskfilé med pitabröd, myntayoghurt, tomat- och löksallad och smulad fetaost

Innerfilé av lantgris ca 690 g

3min (varav 1min aktiv)

4

Medel

Grekiska smakupplevelser med en österbottnisk twist. Snellman innerfilé av lantgrisen är mångsidig och rejäl och med den lyckas du lätt med de bästa grisrätterna, som t.ex. detta härliga medelhavsrecept inspirerat av mästerkocken Micke Björklund. Kolla också in receptvideon!

Ingredienser

Gyros
  • 1 pkt Snellman Innerfilé av lantgris ca 690 g
  • 1 vitlök hel
  • 1 rödlök
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk torkad timjam
  • 1 msk rosmarin
  • 0.5 msk honung
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt
Myntayoghurt
  • 1 grön chili
  • 250 g turkisk yoghurt
  • 1 dl färsk mint
  • 0.5 saft från en citron
  • 1 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk socker
  • 0.5 tsk salt
Tomatlöksallad
  • 250 g körsbärstomat
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 200 g färsk babyspenat
Dessutom
  • 100 g fetaost
  • 4 pitabröd

Instruktioner

Gyros:
  1. Blanda ihop allt förutom fläskfilén till en marinad.
  2. Skär fläskfilén i strimlor och blanda ner köttet i marinaden och låt stå kallt i minst två timmar men gärna över natten.
  3. Stek köttet i en väldigt varm stekpanna tills köttet fått ordentligt med färg.
Myntayoghurt:
  1. Ta bort stammen och frön från chilin, skär dem i mindre bitar och lägg dem sedan i ett litermått med resten av ingredienserna.
  2. Mixa ihop allt med stavmixer tills den är slät.
Tomat- och löksallad:
  1. Halvera tomaterna och finskär rödlöken och lägg dem i en skål med vinägern, oljan, saltet och pepparn.
  2. Blanda i spenaten strax innan servering.
Färdigställning:
  1. Ringla över lite olja på bröden och baka dem i två minuter i en ugn på 250 grader.
  2. Fyll sedan bröden med det nystekta köttet, yoghurten, salladen och smula över fetaosten.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 450 g
Energi 670 kJ / 160 kcal 3015 kJ / 719 kcal
Fett 6.8 g 30.7 g
- varav mättat fett 2.6 g 11.6 g
Kolhydrat 13.5 g 60.6 g
- varav sockerarter 2 g 9.2 g
Protein 11 g 50 g
Fiber 1.3 g 5.7 g
Salt 1.3 g 5.8 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan