Hoppa till innehållet
Labneh-kycklingpasta

Labneh-kycklingpasta

Rostade kycklingflarn sweet&sour 180 g

8h 30min (varav 30min aktiv)

4

Medel

Denna läckra pasta bär på underbara smaker från Mellanöstern. Snellmans rostade kycklingflarn får sällskap av en smakrik sås på labneh, det vill säga tjock avrunnen yoghurt, som smaksätts med salt. Rätten kröns med en underbar za'atar kryddblandning, med smaker av sesam, sumak och olika örter. Många svåra och obekanta ord, men själva matlagningen är enkel vår steg-för-stegvideo!

Ingredienser

Dessutom
  • 8 tsk za’atar-kryddblandning

Instruktioner

Gör labneh. Blanda yoghurten och ¼ tesked salt tillsammans. Häll yoghurten i en sil eller durkslag klädd med silduk eller en ren kökshandduk. Placera över en skål och låt rinna av i kylen över natten.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen i saltat vatten. När pastan är kokt tar du till vara cirka 4 dl kokvatten och häller av pastan.
Medan pastan kokar kan du skala och skiva vitlöksklyftorna. Hetta upp 3 msk olivolja i en tjockbottnad gryta och tillsätt vitlöken. Tillred i några minuter tills vitlöken mjuknar – låt den inte få färg. När vitlöken är klar, tillsätt en liten mängd av pastakokvattnet i grytan. Se upp för eventuella fettstänk.
Tillsätt nu den kokta pastan, riven parmesan, svartpeppar och 1 tsk salt i din gryta. Tillsätt även lite (0,5–1 dl) kokvatten du sparat. Värm upp en stund för att smälta osten. Ta grytan av spisen och rör ner den avrunna labneh-yoghurten. Värm inte längre pastan kraftigt, så att yoghurten inte tappar formen. Tillsätt tillräckligt med pastakokvatten till du blir nöjd med såsens konsistens. Kontrollera smaken och tillsätt eventuellt kryddor.
Rosta kycklingflarnen i panna, ugn eller airfryer (180 grader och ca 8 min). Tillsätt cirka ¾ av flarnen till pastan och spara resten för att toppa portionerna med. Värm pastan försiktigt vid behov.
Strö Za’atar kryddblandning över de färdiga pastaportionerna (2–4 teskedar per portion). Avsluta med olivolja och hackad citronmeliss.

Tips

Om du inte har tid att behandla yoghurten i ett dygn kan du även göra pasta av vanlig yoghurt – i så fall tillsätter du dock mindre pastakokvatten till den färdiga pastan.

Du kan använda Za’atar-krydda i annan matlagning också: krydda till exempel grillade biffar eller gräddfilen för dipp med den. Du kan också krydda olivolja med den och använda den kryddade oljan för att doppa brödbitar i.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 325 g
Energi 705 kJ / 168 kcal 2291 kJ / 546 kcal
Fett 7.3 g 23.9 g
- varav mättat fett 2.8 g 9.1 g
Kolhydrat 16.7 g 54.2 g
- varav sockerarter 1.1 g 3.7 g
Protein 8 g 27 g
Fiber 0.8 g 2.7 g
Salt 0.9 g 2.9 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

fixa receptet steg-för-steg

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan