
Labneh-kycklingpasta
8h 30min (varav 30min aktiv)
4
Medel
Ingredienser
- 1 pkt Snellman Rostade kycklingflarn sweet&sour 180 g
- 300 g spaghettini pasta
- 300 g turkisk yoghurt
- 0.25 tsk salt
- 5 vitlökslyftor
- 3 msk olivolja
- 1 dl riven parmesan
- 0.5 tsk grovmald svartpeppar
- 1 tsk salt
Dessutom
- 8 tsk za’atar-kryddblandning
Instruktioner
- Gör labneh. Blanda yoghurten och ¼ tesked salt tillsammans. Häll yoghurten i en sil eller durkslag klädd med silduk eller en ren kökshandduk. Placera över en skål och låt rinna av i kylen över natten.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen i saltat vatten. När pastan är kokt tar du till vara cirka 4 dl kokvatten och häller av pastan.
- Medan pastan kokar kan du skala och skiva vitlöksklyftorna. Hetta upp 3 msk olivolja i en tjockbottnad gryta och tillsätt vitlöken. Tillred i några minuter tills vitlöken mjuknar – låt den inte få färg. När vitlöken är klar, tillsätt en liten mängd av pastakokvattnet i grytan. Se upp för eventuella fettstänk.
- Tillsätt nu den kokta pastan, riven parmesan, svartpeppar och 1 tsk salt i din gryta. Tillsätt även lite (0,5–1 dl) kokvatten du sparat. Värm upp en stund för att smälta osten. Ta grytan av spisen och rör ner den avrunna labneh-yoghurten. Värm inte längre pastan kraftigt, så att yoghurten inte tappar formen. Tillsätt tillräckligt med pastakokvatten till du blir nöjd med såsens konsistens. Kontrollera smaken och tillsätt eventuellt kryddor.
- Rosta kycklingflarnen i panna, ugn eller airfryer (180 grader och ca 8 min). Tillsätt cirka ¾ av flarnen till pastan och spara resten för att toppa portionerna med. Värm pastan försiktigt vid behov.
- Strö Za’atar kryddblandning över de färdiga pastaportionerna (2–4 teskedar per portion). Avsluta med olivolja och hackad citronmeliss.
Tips
Om du inte har tid att behandla yoghurten i ett dygn kan du även göra pasta av vanlig yoghurt – i så fall tillsätter du dock mindre pastakokvatten till den färdiga pastan.
Du kan använda Za’atar-krydda i annan matlagning också: krydda till exempel grillade biffar eller gräddfilen för dipp med den. Du kan också krydda olivolja med den och använda den kryddade oljan för att doppa brödbitar i.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 325 g | |
---|---|---|
Energi | 705 kJ / 168 kcal | 2291 kJ / 546 kcal |
Fett | 7.3 g | 23.9 g |
- varav mättat fett | 2.8 g | 9.1 g |
Kolhydrat | 16.7 g | 54.2 g |
- varav sockerarter | 1.1 g | 3.7 g |
Protein | 8 g | 27 g |
Fiber | 0.8 g | 2.7 g |
Salt | 0.9 g | 2.9 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.