Hoppa till innehållet
Lasagne

Lasagne

Malet kött av gris och nöt 23 % 700 g

8

30min tillagningstid + 1h 30min total tid

Medel

Lasagne behöver knappast någon presentation. Den bästa lasagnen får man helt klart i den egna ugnen och i slutändan är det inte så svårt att göra lasagne som man kanske tror. Vårt bästa lasagnerecept är ett hederligt recept med traditionella råvaror. Vill du få nya smaker i lasagnen kan du till exempel tillsätta champinjoner eller riven morot. Denna lasagne och dess recept består av tre olika delar: malet kött, ostsås och själva sammansättningen av lasagnen. Om du har flera lasagneformar hemma kan du bra göra flera lasagner på samma gång, så räcker maten också till ett större gäng. Kom ihåg att sätta rikligt med ost men håll reda på tillagningstiden, så att du inte bränner den vackra ostytan. Enklare lasagne blir det inte. Lätt att laga och lätt att servera!

Ingredienser

Lasagne
  • 9 lasagneskivor
  • 1 dl riven ost på
  • 1 msk olja
Ostsås
  • 40 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk malen muskotnöt
  • 4 dl riven ost
Maletköttsås

Instruktioner

Tillred först köttfärssåsen. Skala och finhacka löken.

Bryn köttet i panna och tillsätt löken. Fortsätt steka tills löken blivit mjuk.

Fyll på med tomatpuré och krossade tomater. Smula i en buljongtärning och krydda med socker, salt, oregano och svartpeppar. Låt såsen puttra i ca. 5 minuter.

Tillred ostsåsen. Smält fett i en kastrull och tillsätt mjöl. Låt mjölet koka upp kort, men bryn det inte. Häll i rumstempererad mjölk under ständig omrörning. Värm upp och fortsätt tills såsen tjocknar och kokar upp. Akta dig för att bränna mjölken i botten. Krydda såsen med salt och muskot. Mata sakteligen på den rivna osten. Rör såsen jämn.

Bygg din lasagne. Smöra en form lätt med olja. Täck botten av formen med ostsås.
Placera ett lager med lasagneplattor, köttfärssås och ostsås på och upprepa proceduren. Toppa ditt sista pastavarv (locket) med ostsås och strö riven ost överst.
Tillred lasagnen i en 175-gradig ugn i ca. 1 timme.

Tips

Du kan enkelt göra en vegetarisk lasagne genom att ersätta maletköttsåsen med tomatsås och olika grönsaker.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 320 g
Energi 760 kJ / 182 kcal 2431 kJ / 584 kcal
Fett 11.8 g 37.7 g
- varav mättat fett 5.8 g 18.5 g
Kolhydrat 8.6 g 27.6 g
- varav sockerarter 3.4 g 10.8 g
Protein 10 g 31 g
Fiber 0.8 g 2.6 g
Salt 0.6 g 1.8 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

fixa receptet steg för steg

Kolla hela receptvideon

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan