Leverlåda
8
2h 30min total tid
Lätt
Med eller utan russin? Det är den stora frågan varje finländare ställer sig när det kommer till denna vardagsrätt. Leverlåda passar också på julbordet. Herr Snellmans recept, varsågod!
Ingredienser
Leverlåda
- 3 dl grötris
- 2 dl vatten
- 5 dl helmjölk
- 1 pkt Snellman Nötlever i bit ca 500 g
- 2 ägg
- 2 lök
- 75 g smör
- 2 dl sirap
- 3 tsk salt
- 1 tsk mejram
- 1 tsk vitpeppar
- 2 dl russin
Instruktioner
Koka riset i vatten och mjölk i ca 20 minuter. Tärna löken i små bitar och bryn i stekpannan.
Skär levern i bitar och sätt i matberedaren med kniv i botten. Kör levern ca 2 min tills den är finfördelad. Koka russinen i vatten i ca 5 min, häll bort vattnet. Smält smör.
Blanda alla ingredienserna med levern. Häll i en smord ungsform och grädda i ugnen i ca 90 min i 175 grader.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 230 g | |
---|---|---|
Energi | 867 kJ / 206 kcal | 1994 kJ / 474 kcal |
Fett | 6.2 g | 14.3 g |
- varav mättat fett | 3.3 g | 7.6 g |
Kolhydrat | 28.7 g | 66.1 g |
- varav sockerarter | 16.7 g | 38.4 g |
Protein | 8 g | 18 g |
Fiber | 1.5 g | 3.5 g |
Salt | 1.1 g | 2.6 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.