Hoppa till innehållet
Micke Björklunds kolgrillade entrecoté med tomataioli och sparris

Micke Björklunds kolgrillade entrecoté med tomataioli och sparris

Filé av nöt entrecoté ca 1 kg

4

Medel

I miniserien ”Mickes matresa” gör kocken Michael Björklund mat på Snellmans råvaror samtidigt som han bekantar sig med de österbottniska familjegårdarna och köttets ursprung. I det andra avsnittet grillar Micke en saftig entrecoté tillsammans med tomater och sparris och varvar härligheten med en egengjord aioli. Kolla in alla avsnitten från Mickes Matresa på Herr Snellmans YouTube-kanal.

Ingredienser

Micke Björklundin hiiligrillattu Entrecote
Aioli
  • 1 äggula
  • 2 tsk osötad senap
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1.5 dl rypsolja
  • 0.2 dl vitvinsvinäger
  • 2 vitlökslyftor
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl persilja

Instruktioner

Skär inlednignsvis entrecoren i 3-4 stora biffar, låt vila på arbetsbänken för att nå rumstemperatur. Salta och peppra köttet på bägge sidor i samma veva.

Aioli

Handvispa din gula, senapen och tomatpurén i en skål. Häll i rypsolja under vispningen, men var noga att det inte spricker. Ifall aiolin spricker gäller det att börja om.
När aiolin fått en bra konsistens fyller du på med vinäger och peppar och fortsätter röra.
Tag två vitlöksklyftor och knäck dom med knivbladet innan du skalar. Finhacka vitlöken och använd flingsalt som sandpapper och mal ner massan till en puré, hacka färsk persilja över vitlökspurén så de gifter sig bra och rör ner i aiolismeten.

Vid grillen

Vänta in en ordentlig värme i din kolgrill. Sätt på köttet och grilla ordentligt på bägge sidor. Tumregeln för köttet är att köttsaften börjar sippra upp på ytan, röd och råsa innebär rare medan en ljusare färg signalerar well done.
Grilla tomaten och sparrisen vid sidan om köttet i några minuter så de får färg. var speciellt varsam med tomaterna. När du tar sparrisen av grillen toppar du med lite olja och flingsalt. Lägg i sin tur de grillade tomaterna i aiolin och rör om försiktigt.

Transchering

Skär köttet på tvären i 45-gradig vinkel för att kapa strukturen. Börja med grillad sparris under, placera köttet överst, dutta in aioli lite här och där och avrunda med eventuell avrunnen köttsaft. Färsk basilika överst!

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 375 g
Energi 975 kJ / 235 kcal 3657 kJ / 882 kcal
Fett 18.6 g 69.6 g
- varav mättat fett 4.7 g 17.5 g
Kolhydrat 1.5 g 5.6 g
- varav sockerarter 1.3 g 4.8 g
Protein 14 g 53 g
Fiber 1.1 g 4 g
Salt 0.7 g 2.5 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan