Saftig gris innerfilé i ugn – allt i ett

Saftig grisinrefilé i ugnen – allt i ett

I denna rätt jobbar all ingredienser tillsammans för maximal smak och saftighet, och du får tid för annat under tiden. Det goda spadet från köttet, grönsakerna och citronen blir en delikat sås tillsammans med creme fraiche.

4

Ingredienser

  • Snellman grisinrefilé
  • 600 g sommarpotatis (8 små)
  • 400 g morötter (3 små)
  • 100 g fänkål (1 st)
  • 1 gul lök
  • 1 liten kålrabbi
  • 1 liten zucchini
  • 2 msk rypsolja
  • salt, peppar
Buljong:
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 msk smält smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 3 krossade vitlökskyftor
  • saft av en halv citron
Sås:
  • spad ur formen
  • 1 brk crème fraiche
  • 2 msk majsstärkelse utrörd i kallt vatten

Gör så här

  1. Tvätta potatisen och skär den i klyftor
  2. Skala morötterna och skär dem i grova bitar
  3. Ansa fänkålen, skär bort rotfästet och skär den i skivor
  4. Skala löken och strimla den
  5. Skala kålrabbin och skär den i tärningar
  6. Skär zucchini i bitar
  7. Varva alla grönsaker och rotfrukter i en stor ugnsform. Ringla över rypsolja och krydda med salt och peppar.
  8. Stek grönsakerna i ugnen i på 175 C i 25 minuter.
  9. Under tiden grönsakerna steks, förbered köttet och buljongen.
  10. Köttet; putsa filén från eventuella senor och massera sedan in salt och peppar, vi har använt en pepparmix med flera olika sorters peppar.
  11. Värm en stekpanna riktigt het och tillsätt en klick smör. Bryn filén runt om i pannan, bara tills den fått fin färg på ytan, inte längre. Ta sedan köttet av värmen.
  12. Ta ut grönsakerna ur ugnen och placera köttet i mitten av formen tillsammans med grönsakerna. Stick ner en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
  13. Rör ihop alla ingredienser till buljongen, den går enklast att blanda ihop då du använder varmt vatten.
  14. Häll buljongen över grönsakerna och köttet. Vispa gärna ur stekpannan som du stekte köttet i med litet vatten och häll även detta över köttet.
  15. Stek alltsammans i 25 – 30 minuter i 175 C tills köttermometern visar 70 grader.
  16. Ta upp köttet på en skärbräda och låt vila en stund innan du skär upp det i skivor.
  17. Häll av spadet ur formen i en liten kastrull, koka upp och tillsätt creme fraiche. Smaka av såsen och red av med majsstärkelse.

Tips!

Video av hur man lagar grisinnerfile i ugnen:

Se på YouTube hur man lagar grisinnerfile i ugnen.

Rate

Dela

Kommentarer

Fler recept