Hoppa till innehållet
Shakshuka med köttbullar

Shakshuka med köttbullar

Riktiga köttbullar 300 g

50min (varav 30min aktiv)

6

Lätt

Shakshuka är en läcker gryta som ursprungligen kommer från Mellanöstern. Denna shakshuka bygger du med Riktiga köttbullar, massor av tomater och andra grönsaker, och slutligen äggröra ovanpå, som fungerar som en såskappa.

Ingredienser

  • 1 pkt Snellman Riktiga köttbullar 300 g
  • 2 spetsig paprikor
  • 100 g bladselleri
  • 1 gullök
  • 2 vitlökslyftor
  • 800 g burk skalade tomater (ca 400g)
  • 250 g körsbärstomat
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl gröna, kärnfria oliver
  • 6 ägg
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk korianderfrön (hela)
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk grovmald svartpeppar
  • 4 msk smör

Instruktioner

Bryn köttbullarna på medelvärme i 2 msk smör i en djup stekpanna (30 cm diameter). Ställ sedan köttbullarna till sidan och vänta.
Strimla spetspaprika, finhacka löken och vitlöken. Skölj sellerin och skär ca. 0,5 cm tjocka skivor av kvistarna. Mosa korianderfrön lätt med en knivrygg.
Sautera löken i 2 msk smör i några minuter. Fyll på med rökt paprikapulver och korianderfrön och stek ännu i några minuter på låg temperatur.
Lägg nu paprika och selleri i pannan och tillsätt mer smör vid behov. Låt puttra i ca. 5 minuter på medelvärme.
Häll burkarna med tomater med spad i pannan. Skölj ännu ur burkarna (ca. 1 dl vatten per burk) och häll vattnet i pannan. Krydda med salt och peppar. Låt puttra sakta under lock i ca. 10 minuter. Krossa tomaterna lätt under tillredningen.
Halvera oliver och körsbärstomater och lägg i pannan. Rör om och koka ännu i ytterligare 10 minuter utan lock på medelvärme.
Finhacka basilika. Lägg i köttbullarna och tre fjärdedelar av basilikan i pannan och rör om.
Gör små gropar på shakshukans yta och kläck äggen i groparna skilt för sig. Låt puttra på medeltemperatur i 10-15 minuter under lock.
Färdigställ shakshukan genom att strö den sista basilikan över grytan.

Tips

Du kan också lägga äggvitorna i shakshukan direkt från starkt och fylla på med gulorna mot slutskedet, bara för några minuter. Då förblir äggulorna lätt flytande och vackert gula.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 350 g
Energi 452 kJ / 109 kcal 1581 kJ / 381 kcal
Fett 8.3 g 29.2 g
- varav mättat fett 3.3 g 11.6 g
Kolhydrat 3.1 g 10.9 g
- varav sockerarter 2.2 g 7.8 g
Protein 5 g 16 g
Fiber 1.5 g 5.3 g
Salt 0.8 g 2.9 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

fixa receptet steg-för-steg

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan