Talvikkis gryta

Talvikkis gryta

En gryta är ett skönt alternativ om du vill syssla med annat medan maten blir klar. Kasta bara ingredienserna i grytan och ägna dig åt annat medan maten myser sig klar.

En gryta är också ett smidigt sätt att mätta flera munnar och smaken förstärks ofta vid en andra servering dagen efter.

4 120 min

Ingredienser

  • 400 g nöt- eller grisstek, tärnad
Marinad
  • 0.75 dl rödvinsvinäger
  • 0.75 dl olja
  • 2 lökar
  • 3-4 morötter
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
Dessutom:
  • smör eller olja
  • skogssvamp eller champinjoner
  • en bit kålrot
  • en bit selleri
  • 1.5 tsk salt
  • 2–3 msk svartvinbärsgelé
  • hackad persilja

Talvikkis gryta — Gör så här

  1. Tillred marinaden, hacka löken, skiva morötterna. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i det tärnade köttet. Marinera köttet i minst 12 timmar
  2. Ta köttbitarna ur marinaden och torka av dem
  3. Hetta upp fettet i en stekpanna och bryn köttet. Tillsätt den silade marinaden, den hackade löken och de tärnade grönsakerna
  4. Låt grytan småkoka på svag värme i 1–2 timmar. Krydda slutligen med svartvinbärsgelé och tillsätt rikligt med hackad persilja
  5. Servera grytan med kokt potatis och inlagda grönsaker.
Strimlor och tärningar

“Hos oss görs strimlor och tärningar alltid av finländskt kött som inte varit nedfryst vid något tillfälle. Vi tillsätter inte heller något vatten. Och visst bryns de vackert och klumpar inte heller ihop sig i stekpannan.”

Kai, produktutvecklare

Rate

Dela

Kommentarer