Thai-inspirerade grillspett med kokos
4
50min tillagningstid + 50min total tid
Lätt
Ingredienser
Thai-inspirerade grillspett med kokos
Kokosmarinad
- 2 vitlökslyftor
- 2 tsk rå ingefära
- 1 tsk ingefärapasta
- 1 saft och skal av en lime
- 1 tsk kokosmjölk
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk koriander
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 2 msk farinsocker
- 0.5 tsk cayennepeppar
- 1 tsk currypulver
- 2 msk sojasås
- 1 färsk koriander
Kokosris
- 3 dl basmatiris
- 4 dl vatten
- 2 msk citron saft
- 2 dl kokosmjölk
- 0.5 dl färsk koriander
Instruktioner
Grillspett
Hacka vitlöken, riv den skalade ingefäran. Tvätta din lime och riv skalet, kläm ur saften och spara.
Rör ihop alla ingredienser för marinade. Skär innefilén i skivor och dränk i marinaden. Täck skålen med film och ställ i kylskåpet för att ta smak i minst ett par timmar, gärna ett dygn.
Tag ut köttet i rumstemperatur i god tid innan du börjar grilla. Blötlägg grillpinnarna i kallt vatten i 10 minuter. Trä 3-4 köttbitar på varje spett.
Ställ in grillen på medelvärme. Grilla med tålamod, rotera pinnarna ofta och håll på i 15 minuter samtidigt som du penslar köttet med några minuters mellanrum. Du kan också använda grill-inställningen på din varmluftsugn och köra 225 grader i 15-20 minuter om det är mer bekvämt.
Servera spetten på en bädd av kokosris med riven koriander.
Kokosris
Skölj riset och tillsätt i kokande vatten som du smaksatt med limejuice. Låt koka i några minuter innan du tillsätter kokosmjölken. Koka upp rejält och tag av plattan. Täck med lock och låt vätskan dra sig i drygt 20 minuter.
Rör i färsk koriander och servera med grillspetten.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 340 g | |
---|---|---|
Energi | 701 kJ / 166 kcal | 2382 kJ / 566 kcal |
Fett | 5 g | 17.1 g |
- varav mättat fett | 3.6 g | 12.3 g |
Kolhydrat | 17 g | 57.7 g |
- varav sockerarter | 2.1 g | 7 g |
Protein | 13 g | 45 g |
Fiber | 0.7 g | 2.5 g |
Salt | 1 g | 3.3 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.