Thai-inspirerade grillspett med kokos

Kookospossuvartaat thaityyliin

Testat alla möjliga smakupplevelser på grillen? Dags att pröva kokos då! Dessa spett gör sig mycket väl på grillen, men kan också tillredas i ugnen. Den tropiska smakupplevelse kompletterar du perfekt med en mjuk bädd av kokosris.

4

Ingredienser

  • 1 st Innerfilé av lantgris (ca. 800 g)
Kokosmarinad
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 ts riven färsk ingefära eller ingefärapasta
  • 1 st lime (saften och skalet)
  • 1 ts kokosmjöl
  • 2 ts spiskummin
  • 1 ts mald koriander
  • 1 ts salt
  • 1 ts svartpeppar
  • 2 msk farinsocker
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 1 ts curry
  • 2 msk sojasås
  • färsk koriander för serveringen
Kokosris
  • 3 dl basmatiris
  • 4 dl vatten
  • 2 msk lime- eller citronsaft
  • 2 dl kokosmjölk
  • 0,5 dl finhackad koriander

Thai-inspirerade grillspett med kokos — Gör så här

Grillspett
  1. Hacka vitlöken, riv den skalade ingefäran. Tvätta din lime och riv skalet, kläm ur saften och spara.
  2. Rör ihop alla ingredienser för marinade. Skär innefilén i skivor och dränk i marinaden. Täck skålen med film och ställ i kylskåpet för att ta smak i minst ett par timmar, gärna ett dygn.
  3. Tag ut köttet i rumstemperatur i god tid innan du börjar grilla. Blötlägg grillpinnarna i kallt vatten i 10 minuter. Trä 3-4 köttbitar på varje spett.
  4. Ställ in grillen på medelvärme. Grilla med tålamod, rotera pinnarna ofta och håll på i 15 minuter samtidigt som du penslar köttet med några minuters mellanrum. Du kan också använda grill-inställningen på din varmluftsugn och köra 225 grader i 15-20 minuter om det är mer bekvämt.
  5. Servera spetten på en bädd av kokosris med riven koriander.
Kokosris
  1. Skölj riset och tillsätt i kokande vatten som du smaksatt med limejuice. Låt koka i några minuter innan du tillsätter kokosmjölken. Koka upp rejält och tag av plattan. Täck med lock och låt vätskan dra sig i drygt 20 minuter.
  2. Rör i färsk koriander och servera med grillspetten.
Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer