Thai-inspirerade grillspett med kokos
Testat alla möjliga smakupplevelser på grillen? Dags att pröva kokos då! Dessa spett gör sig mycket väl på grillen, men kan också tillredas i ugnen. Den tropiska smakupplevelse kompletterar du perfekt med en mjuk bädd av kokosris.
4
Ingredienser
-
- 1 st Innerfilé av lantgris (ca. 800 g)
- Kokosmarinad
-
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 ts riven färsk ingefära eller ingefärapasta
- 1 st lime (saften och skalet)
- 1 ts kokosmjöl
- 2 ts spiskummin
- 1 ts mald koriander
- 1 ts salt
- 1 ts svartpeppar
- 2 msk farinsocker
- 1 nypa cayennepeppar
- 1 ts curry
- 2 msk sojasås
- färsk koriander för serveringen
- Kokosris
-
- 3 dl basmatiris
- 4 dl vatten
- 2 msk lime- eller citronsaft
- 2 dl kokosmjölk
- 0,5 dl finhackad koriander
Thai-inspirerade grillspett med kokos — Gör så här
- Grillspett
-
- Hacka vitlöken, riv den skalade ingefäran. Tvätta din lime och riv skalet, kläm ur saften och spara.
- Rör ihop alla ingredienser för marinade. Skär innefilén i skivor och dränk i marinaden. Täck skålen med film och ställ i kylskåpet för att ta smak i minst ett par timmar, gärna ett dygn.
- Tag ut köttet i rumstemperatur i god tid innan du börjar grilla. Blötlägg grillpinnarna i kallt vatten i 10 minuter. Trä 3-4 köttbitar på varje spett.
- Ställ in grillen på medelvärme. Grilla med tålamod, rotera pinnarna ofta och håll på i 15 minuter samtidigt som du penslar köttet med några minuters mellanrum. Du kan också använda grill-inställningen på din varmluftsugn och köra 225 grader i 15-20 minuter om det är mer bekvämt.
- Servera spetten på en bädd av kokosris med riven koriander.
- Kokosris
-
- Skölj riset och tillsätt i kokande vatten som du smaksatt med limejuice. Låt koka i några minuter innan du tillsätter kokosmjölken. Koka upp rejält och tag av plattan. Täck med lock och låt vätskan dra sig i drygt 20 minuter.
- Rör i färsk koriander och servera med grillspetten.
“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”
Robert, produktuvecklare