Hoppa till innehållet
Veckoslutets morgonmålssemlor

Veckoslutets morgonmålssemlor

Riktigt mör palvad skinka 200 g

12

30min tillagningstid | 42min total tid

Medel

Helgen är tiden att satsa på en riktigt god frukost. Till de färska hemlagade semlorna passar en läcker auberginekräm och ett urval av Snellmans riktigt saftiga pålägg. Både degen och krämen kan förberedas redan kvällen innan. Doften av nybakade semlor i arla morgonstund sätter verkligen tonen för ett avslappnat veckoslut.

Ingredienser

Sämlor
  • 500 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 påse torrjäst
  • 4.5 dl vatten
  • 1 dl havreflingor
auberginepuré
  • 2 auberginer
  • 3 vitlökslyftor
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 3 msk rypsolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 lime
  • 3 msk färska örter, hackade
  • 0.3 tsk rökt paprikapulver

Instruktioner

Inled med att röra ihop vetemjöl, salt och torrjäst. Fyll på med så pass mycket vatten att du får en blöt och rinnande deg. Knåda inte degen, utan rör enbart ihop den med en gaffel: degen skall vara fuktig och grötig. Låt först degen jäsa i rumstemperatur under täcke i ett par timmar och ställ sen i kylskåp och vila över natten.

Med två blötlagda skedar plockar du på morgonen upp 12 degklumpar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö havreflingor över semlorna och grädda i 200-gradig ugn i ca. 30 minuter. Under gräddningen kan du ha en liten skål med vatten i botten av ugnen för att få ett krispigt slutresultat.

Halvera din aubergine och skär snitt i halvorna. Skala och finhacka vitlöken. Strö 3 matskedar olja, finhackad vitlök samt salt, peppar och blad av timjan över auberginehalvorna och grädda i 200-gradig ugn i en timme. Låt svalna.

Gröp fruktköttet ur dina auberginehalvor i en skål och tillsätt återstående olja, finhackade örter och saften från en lime samt dess rivna skal. Gör puré av helheten med stavmixer.

Till dina suveräna semlor och din härliga auberginepuré får du fritt välja bland Snellmans olika, extramöra pålägg.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 150 g
Energi 690 kJ / 164 kcal 1035 kJ / 246 kcal
Fett 3.7 g 5.6 g
- varav mättat fett 1.7 g 2.5 g
Kolhydrat 23.5 g 35.2 g
- varav sockerarter 1.7 g 2.6 g
Protein 8 g 12 g
Fiber 2.6 g 3.9 g
Salt 1 g 1.5 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Aamupala Satokausi-recept Varma smörgåsar Vår

fixa receptet steg-för-steg

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan