Veckoslutets morgonmålssemlor
42min (varav 30min aktiv)
12
Medel
Ingredienser
Sämlor
- 500 g vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 påse torrjäst
- 4.5 dl vatten
- 1 dl havreflingor
auberginepuré
- 2 auberginer
- 3 vitlökslyftor
- 3 kvistar färsk timjan
- 3 msk rypsolja
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1 lime
- 3 msk färska örter, hackade
- 0.3 tsk rökt paprikapulver
Instruktioner
Inled med att röra ihop vetemjöl, salt och torrjäst. Fyll på med så pass mycket vatten att du får en blöt och rinnande deg. Knåda inte degen, utan rör enbart ihop den med en gaffel: degen skall vara fuktig och grötig. Låt först degen jäsa i rumstemperatur under täcke i ett par timmar och ställ sen i kylskåp och vila över natten.
Med två blötlagda skedar plockar du på morgonen upp 12 degklumpar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö havreflingor över semlorna och grädda i 200-gradig ugn i ca. 30 minuter. Under gräddningen kan du ha en liten skål med vatten i botten av ugnen för att få ett krispigt slutresultat.
Halvera din aubergine och skär snitt i halvorna. Skala och finhacka vitlöken. Strö 3 matskedar olja, finhackad vitlök samt salt, peppar och blad av timjan över auberginehalvorna och grädda i 200-gradig ugn i en timme. Låt svalna.
Gröp fruktköttet ur dina auberginehalvor i en skål och tillsätt återstående olja, finhackade örter och saften från en lime samt dess rivna skal. Gör puré av helheten med stavmixer.
Till dina suveräna semlor och din härliga auberginepuré får du fritt välja bland Snellmans olika, extramöra pålägg.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 150 g | |
---|---|---|
Energi | 690 kJ / 164 kcal | 1035 kJ / 246 kcal |
Fett | 3.7 g | 5.6 g |
- varav mättat fett | 0.5 g | 0.7 g |
Kolhydrat | 23.5 g | 35.2 g |
- varav sockerarter | 1.7 g | 2.6 g |
Protein | 8 g | 12 g |
Fiber | 2.6 g | 3.9 g |
Salt | 0.9 g | 1.4 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.