Viikonlopun aamiaissämpylät
12
30min työaika | 42min kokonaisaika
Keskitaso
Ainekset
Sämpylät
- 500 g vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
- 1 kpl pussia kuivahiivaa
- 4.5 dl vettä
- 1 dl kaurahiutaleita
Munakoisolevite
- 2 kpl munakoisoa
- 3 kpl valkosipulinkynttä
- 3 kpl timjamin vartta
- 3 rkl rypsiöljyä
- 0.5 tl suolaa
- 0.5 tl mustapippuria
- 1 kpl limeä
- 3 rkl tuoreita yrttejä pilkottuna
- 0.3 tl savupaprikajauhetta
Ohje
Aloita sämpylöiden valmistus sekoittamalla vehnäjauhot, suola ja kuivahiiva keskenään. Lisää vettä sen verran, että saat märän ja valuvan taikinan. Älä vaivaa taikinaa, vaan sekoita ainoastaan haarukalla sekaisin: taikinan kuuluu olla kostea ja puuromainen. Anna taikinan nousta ensin huoneenlämmössä peitettynä kaksi tuntia ja siirrä sen jälkeen yöksi jääkaappiin.
Nosta aamulla kahden ison veteen kastetun lusikan avulla 12 taikinakekoa leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele sämpylöiden päälle kaurahiutaleita. Paista sämpylät kypsiksi 200-asteisessa uunissa, noin 30 minuuttia. Laita paiston ajaksi pieni astia vettä uunin pohjalle, jotta sämpylöistä tulee rapeita.
Aloita munakoisolevitteen valmistus halkaisemalla munakoisot ja leikkaamalla niihin ristiviillot. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pirskottele munakoisojen päälle 3 rkl öljyä, hienonnettu valkosipuli, suola sekä pippuri ja timjamin lehtiä. Paahda 200-asteisessa uunissa tunti ja anna jäähtyä.
Kaavi kypsien munakoisojen hedelmäliha kulhoon ja lisää loput öljy, hienonnetut yrtit, savupaprika ja limen mehu sekä raastettu kuori. Soseuta levite sauvasekoittimella.
Nauti sämpylöiden ja levitteen kanssa Snellman Tosi mureat leikkeleitä.
Ravintosisältö
/ 100g | / Annos 150 g | |
---|---|---|
Energia | 690 kJ / 164 kcal | 1035 kJ / 246 kcal |
Rasva | 3.7 g | 5.6 g |
- josta tyydyttynyttä | 0.5 g | 0.7 g |
Hiilihydraatit | 23.5 g | 35.2 g |
- josta sokereita | 1.7 g | 2.6 g |
Proteiini | 8 g | 12 g |
Ravintokuitu | 2.6 g | 3.9 g |
Suola | 0.9 g | 1.4 g |
Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.