
Viikonlopun aamiaissämpylät
42min (josta aktiivista 30min)
12
Keskitaso
Ainekset
Sämpylät
- 500 g vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
- 1 kpl pussia kuivahiivaa
- 4.5 dl vettä
- 1 dl kaurahiutaleita
Munakoisolevite
- 2 kpl munakoisoa
- 3 kpl valkosipulinkynttä
- 3 kpl timjamin vartta
- 3 rkl rypsiöljyä
- 0.5 tl suolaa
- 0.5 tl mustapippuria
- 1 kpl limeä
- 3 rkl tuoreita yrttejä pilkottuna
- 0.3 tl savupaprikajauhetta
Ohje
- Aloita sämpylöiden valmistus sekoittamalla vehnäjauhot, suola ja kuivahiiva keskenään. Lisää vettä sen verran, että saat märän ja valuvan taikinan. Älä vaivaa taikinaa, vaan sekoita ainoastaan haarukalla sekaisin: taikinan kuuluu olla kostea ja puuromainen. Anna taikinan nousta ensin huoneenlämmössä peitettynä kaksi tuntia ja siirrä sen jälkeen yöksi jääkaappiin.
- Nosta aamulla kahden ison veteen kastetun lusikan avulla 12 taikinakekoa leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele sämpylöiden päälle kaurahiutaleita. Paista sämpylät kypsiksi 200-asteisessa uunissa, noin 30 minuuttia. Laita paiston ajaksi pieni astia vettä uunin pohjalle, jotta sämpylöistä tulee rapeita.
- Aloita munakoisolevitteen valmistus halkaisemalla munakoisot ja leikkaamalla niihin ristiviillot. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pirskottele munakoisojen päälle 3 rkl öljyä, hienonnettu valkosipuli, suola sekä pippuri ja timjamin lehtiä. Paahda 200-asteisessa uunissa tunti ja anna jäähtyä.
- Kaavi kypsien munakoisojen hedelmäliha kulhoon ja lisää loput öljy, hienonnetut yrtit, savupaprika ja limen mehu sekä raastettu kuori. Soseuta levite sauvasekoittimella.
- Nauti sämpylöiden ja levitteen kanssa Snellman Tosi mureat leikkeleitä.
Ravintosisältö
/ 100g | / Annos 150 g | |
---|---|---|
Energia | 690 kJ / 164 kcal | 1035 kJ / 246 kcal |
Rasva | 3.7 g | 5.6 g |
- josta tyydyttynyttä | 0.5 g | 0.7 g |
Hiilihydraatit | 23.5 g | 35.2 g |
- josta sokereita | 1.7 g | 2.6 g |
Proteiini | 8 g | 12 g |
Ravintokuitu | 2.6 g | 3.9 g |
Suola | 0.9 g | 1.4 g |
Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.