Hoppa till innehållet
Mitä tehdä joulukinkusta aaton jälkeen?

Om att vakna till skinkdoften på julmorgon

Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård djupt under midnattstimma.

Månen vandrar sin tysta ban, snön lyser vit på fur och gran, 
snön lyser vit på taken. Endast tomten är vaken.

Julaftonsmorgon och skinkans doft sprider sig i mitt lilla hus. Jag smyger sakta på tårna, så att inte barnen ska vakna. Jag tar skinkan ur ugnen och tillsammans med katterna provsmakar vi den första biten. Jag garnerar skinkan med senap och lämnar den för att svalnas. Kungen på julbordet är klar. Jag sticker in ett litet paket under granen för juldagsmorgonen åt vart och ett av barnen. Sedan smyger jag tillbaka för att sova ännu en liten stund, medan jag väntar på att huset ska vakna. Jag bara njuter av tystnaden och låter julfriden fylla mina sinnen. Detta är min stund, den alltid lika härliga traditionella julaftonen är här. Jag njuter!

Vad skall man göra av julskinkan efter julafton?

På julafton samlas mina nära och kära kring julbordet, och klockan 15 är bordet dukat för fest. Skinkan är oftast slut efter julmiddagen, men ifall det blir skinka över så kan du göra olika rätter av dem.  Här kommer några förslag på vad man kan göra av julskinkan efter julafton:

– Ärtsoppa
– Skinkpaj
– Skinkmuffins
– Omelett
– Skinkrisotto
– Pyttipanna
– Pizza
– Pastasås
– Skink-kål Carbonara


Skink-kål Carbonara

En bit julskinka
400 g vitkål
1 lök
smör till stekning

Sås

2 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 dl grädde
1 dl parmesanost (eller andra ostar som blev över från julbordet)
svartpeppar

Strimla skinkan och kålen. Hacka löken och bryn den i stekpannan tillsammans med kålen. Tillsätt skinkstrimlorna. Blanda äggulorna, grädde, ost, svartpeppar och de finfördelade vitlökarna i en skål. Häll blandningen i pannan och rör om ordentligt tills osten smält. Servera med en grönsallad.

Fridfull Jul!