Hoppa till innehållet
Snellmanin lihaketju pysyy gm-vapaana

Frågor & svar

Varifrån härstammar maltodextrin och glukos som används i produkterna?

Både maltodextrin och glukos utvinns ur majs.

Hur kan man veta att råvarorna till 100 % är inhemska?

Svanmärkningen Gott från Finland används för att visa att maten ursprungligen kommer från Finland. Märket finns på produkter som är tillverkade i Finland och vars råvaror till minst 75 % är finländska. Kött, fisk, ägg och mjölk i de Svanmärkta produkterna är alltid helt inhemska.

Hur länge kan en öppnad produkt användas?

Vi garanterar att produkten är hållbar till sista förbrukningsdag men det finns däremot många faktorer som påverkar hållbarheten hos en öppnad produkt. Kylskåpstemperaturen, en bruten kylkedja och andra produkters inverkan är faktorer som påverkar hållbarheten. Exakta hållbarhetstider kan man således inte ge för öppnade produkter. Uppskärningar klarar sig ca en vecka, medan leverprodukter har sämre hållbarhet och kan sparas öppnade 3–4 dagar.

Vad betyder EAN-kod?

EAN-koden är en internationell produktnummerstandard som används inom industrin, grossisthandeln och detaljhandeln. EAN-kod finns på alla konsumtionsvaror och i Finland består den av 13 siffror som börjar med landskoden och följs av företagsnummer, produktnummer och kontrollnummer.

Varför finns det inte tillredningstips på alla produktetiketter?

Den långa innehållsförteckningen på t.ex. marinerade produkter gör att tillredningstips inte ryms på etiketten. På våra hemsidor finns många olika recept och tips för hur du kan använda våra produkter.

Vad betyder modifierad stärkelse?

Stärkelsens främsta uppgift i ett livsmedel är att inverka på konsistensen. Stärkelsens egenskaper modifieras fysikaliskt, kemikaliskt eller enzymatiskt så att man får en produkt med bra konsistens som tål lång upphettning väl. Den modifierade stärkelse som används i Snellmans produkter är tillverkad av potatis vilket gör den glutenfri och våra produkter passar således också för glutenallergiker.

Är en produkt som innehåller modifierad vetestärkelse glutenfri?

Produkten är glutenfri men den är inte fri från spannmål. En person med celiaki kan således använda den, men inte en person med spannmålsallergi.

Vad är det för skillnad på en laktosfri och en mjölkfri produkt?

En laktosfri produkt innehåller inte mjölksocker, dvs. laktos, men kan ändå innehålla mjölk. Produkter med låg laktoshalt innehåller mindre än 1 g laktos/100 g. Mjölkfria produkter innehåller inte mjölk överhuvudtaget och passar även personer som är allergiska mot mjölkprotein.

Varför tillsätts tillsatsämnen i produkterna?

Tillsatsämnen tillsätts i produkterna eftersom de har en önskad teknologisk effekt. Med hjälp av tillsatsämnen kan man förhindra tillväxt av bakterier och andra sjukdomsalstrande mikrober. Man kan också förbättra livsmedlets konsistens, smak, utseende eller näringsmässiga kvalitet med tillsatsämnen. I baslivsmedel som färskt kött, ägg, bär, frukt, grönsaker, mjölk, smör, honung, socker, kaffe, te, mineralvatten, makaroner eller pasta är det förbjudet att använda tillsatsämnen.

Vad är natriumglutamat?

Natriumglutamat (E621) är ett natriumsalt som kommer från glutaminsyra. Tillsatsämnet används med smakförstärkande effekt i livsmedel. Natriumglutamat förekommer naturligt i bröstmjölk, ostar och andra proteinrika livsmedel. År 2010 avlägsnade Snellman som första företag inom livsmedelsbranschen i Finland smakförstärkaren natriumglutamat ur sina köttprodukter eftersom dess långsiktiga inverkning på hälsan kan vara negativ.

Varför har produkter packade i skyddsgas en otrevlig lukt när man öppnar dem?

Syre, kväve och koldioxid används som skyddsgas i våra förpackningar. Gaserna är normalt förekommande i atmosfären och finns i luften vi andas. Koldioxid som förhindrar mikrobtillväxt har en stickande lukt. Koldioxiden som absorberat produktens vätska frigörs när förpackningen öppnas och avger en otrevlig lukt. Kväve sugs inte upp i produkten vilket gör att inget av ämnet kvarstår i produkten. När produkten är öppnad skyddar skyddsgaserna inte längre produkten. En öppnad förpackning inverkar på produktens hållbarhet och produkten måste hanteras som en oförpackad produkt. En produkt packad i skyddsgas ska förvaras i kylskåpstemperatur eftersom skyddsgas inte ersätter kylförvaring.