Usein kysytyt kysymykset

23.08.2016

Olemme keränneet tähän alle usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen, jotta ainakaan nämä aatokset eivät jää vaivaamaan.

Miksi suojakaasuun pakatut tuotteet tuoksuvat epämiellyttävälle avattaessa? Jääkö tuotteeseen kaasuja?

Suojakaasuina käytetään happea, typpeä ja hiilidioksidia. Kaasut ovat normaaleja ilmakehän kaasuja, joita hengitämme joka päivä. Hiilidioksidi, joka estää mikrobien kasvua, on ominaistuoksultaan pistävä. Tuotteen nesteeseen liuennut hiilidioksidi vapautuu, kun pakkaus avataan. Tällöin kaasut poistuvat pakkauksesta, joka ilmenee epämiellyttävänä tuoksuna. Typpi ei imeydy lainkaan tuotteeseen. Näin ollen kaasut eivät jää tuotteeseen. Kun pakkaus on avattu, ei suojakaasu enää suojaa tuotetta. Tällöin sen säilyvyys myös muuttuu ja sitä on käsiteltvä kuten pakkaamatonta tuotetta. Suojakaasuun pakattu tuote tulee säilyttää jääkaappilämpötilassa, koska suojakaasu ei korvaa kylmäsäilytystä.

Mitä on natriumglutamaatti?

Huom! Snellmanin lihajalosteissa ei käytetä natriumglutamaattia. Natriumglutamaatti (E621) on glutamiinihapon natriumsuola, jota käytetään elintarvikkeiden lisäaineena aromivahventeena, jolloin sen avulla parannetaan mm. lihan makua ja tuoksua. Natriumglutamaatti on eniten käytetty arominvahvenne. Sitä esiintyy luonnollisesti rintamaidossa, juustoissa ja muissa runsasproteiinisissa elintarvikkeissa.

Miksi tuotteisiin lisätään lisäaineita?

Lisäaineita lisätään elintarvikkeisiin tarkoituksella ja niillä on jokin haluttu teknologinen vaikutus. Lisäaineiden avulla pyritään esimerkiksi estämään bakteereiden ja muiden tauteja aiheuttavien mikrobien kasvu, parannetaan elintarvikkeen koostumusta, makua, ulkonäköä tai ravitsemuksellista laatua. Peruselintarvikkeisiin, kuten tuoreeseen lihaan, muniin, marjoihin, hedelmiin, kasviksiin, maitoon, voihin, hunajaan, sokeriin, kahviin, teehen, lähdeveteen, makaroniin ja pastaan ei saa käyttää lainkaan lisäaineita.

Mitä eroa on laktoosittomalla ja maidottomalla tuotteella?

Laktoositon tuote ei sisällä lainkaan maitosokeria eli laktoosia, mutta voi kuitenkin sisältää muita maidon ainesosia. Vähälaktoosisissa tuotteissa on laktoosia alle 1g/100g. Maidoton tuote ei sisällä mitään maidon ainesosia ja sopii siis ihmisille, jotka ovat maitoproteiinille allergisia.

Mitä tarkoittaa modifioitu/muunnettu tärkkelys?

Tärkkelyksen tehtävä elintarvikkeessa on pääasiassa vaikuttaa tuotteen rakenteeseen. Tärkkelyksen ominaisuuksia muunnellaan fysikaalisin, kemiallisin tai entsymaattisin keinoin, jotta saataisiin mahdollisimman hyvin saostava ja pitkää kuumennusta kestävä tuote. Snellmanin tuotteissa käytetty modifioitu tärkkelys on valmistettu perunasta, jolloin se on gluteiinitonta ja sopii näin ollen myös keliaakikoille.

Miksi kaikkien tuotteiden etiketeissä ei ole valmistusvinkkiä?

Etenkin marinoitujen tuotteiden kohdalla ainesosaluettelo on niin pitkä, että valmistusvinkki ei mahdu etiketille. Internet-sivuiltamme löytyy kuitenkin paljon erilaisia reseptejä ja vinkkejä tuotteidemme käyttöön.

Mitä EAN-koodi tarkoittaa?

EAN-koodi on kansainvälinen tuotenumerostandardi teollisuuden, tukkukaupan ja vähittäiskaupan sekä kuluttajien välisille suhteille. EAN-koodi on kaikissa kulutustavaroissa. 13-numeroinen EAN-koodi muodostuu yritysnumerosta (joka alkaa maatunnuksella), tuotenumeroista ja tarkistusnumerosta.

Miten kauan avattua tuotetta voi käyttää?

Valmistajana takaamme suljetun tuotteen säilyvyyden viimeiseen käyttöpäivää asti. Avatun tuotteen säilyvyyteen vaikuttavat monet asiat, kuten kylmäketjun katkeaminen, jääkaapin lämpötila sekä muut tuotteet joita säilytetään samaan aikaan jääkaapissa ym. Tarkkoja säilytysaikoja ei siis pystytä avatuille tuotteille antamaan. Leikkeleet säilyvät avattuina noin viikon ajan, kun taas maksatuotteet ovat herkempiä pilaantumaan ja säilyvät avattuina 3-4 päivää.

Mistä tietää, onko tuotteessa käytetty 100 %:sesti suomalaisia raaka-aineita?

Hyvää Suomesta -joutsenlippu on suomalaisen ruuan alkuperämerkki. Siitä tunnistaa elintarvikkeen, joka on valmistettu Suomessa ja jonka raaka-aineista vähintään 75 prosenttia on suomalaista. Kuitenkin joutsenlipputuotteessa liha, kala, kananmuna ja maito on aina täysin suomalaista.

Mistä on peräisin tuotteissa käytetty maltodekstriini ja glukoosi?

Suurin osa käyttämästämme maltodektstriinistä ja glukoosista on peräisin maissista, mutta muutamissa tuotteissa kyseiset aineet ovat peräisin sekä maissista, että vehnästä.

Mitä GM-vapaa tarkoittaa?

Meidän perhetiloilla possut ja naudat ruokitaan ilman geenimuunneltua rehua, sillä me Snellmanilla haluamme valmistaa mahdollisimman luonnollisia tuotteita ja siksi pyrimme muun muassa jatkuvasti vähentämään lisäaineiden käyttöä.

Eikö listasta löytynyt vastausta sinua mietityttävään asiaan? Ota ihmeessä yhteyttä esimerkiksi Facebookin välityksellä. Voit halutessasi lähettää myös viestiä tai soittaa suoraan kuluttajapalveluun.