Hoppa till innehållet
Kuin kotona maustettu

Kryddad som hemma

Man försöker tillverka de tillsatsfria korvarna dvs. Lantkorven, Chorizon, Bratwursten och den tillsatsfria Riktiga knackkorven så naturligt som möjligt. Detta syns förutom i att de är tillsattsfria även i att de är kryddade med äkta kryddor. Vi ställde fem utmanande frågor till vår produktutveckling gällande de äkta kryddorna. Här är Kims och Rogers svar.

Mausteet

1. Vad är en äkta krydda?
– I de tillsatsfria kryddade korvarna har vi använt enbart sådana kryddor som finns i ett vanligt kök där hemma. Vi har alltså inte använt smakförstärkare i dessa produkter för att framhäva smaken. I produkterna används även riktig lök och vitlök och saltet är naturligtvis havssalt.

2. Är kryddorna behandlade?
– En del av kryddorna är traditionella torkade och malda kryddor som t.ex. paprika och chili. Timjan och salvia är däremot frystorkade. En frystorkad krydda bevarar smaken och färskheten bättre. Därtill bevaras kryddans oljor bättre som annars skulle avdunsta vid torkning.

3. Hur vet man vilka kryddor som passar ihop?
– Smaksaker är naturligtvis alltid individuella och de går inte att argumentera om dem. Vi undersöker dock alltid många olika alternativ och samarbetar med kryddtillverkare. Därtill kan det finnas tiotals olika artvarianter på en och samma krydda som t.ex. på paprikan. Det finns olika färg-, kvalitet- och starkhetsvarianter, så olika varianter av samma art används till olika produkter. Vilka kryddor som passar bra ihop lär man sig egentligen bara av erfarenhet och genom att pröva sig fram.

4. Hur får man en idé till en ny krydda?
– Ofta börjar vi med själva produkten och funderar på vilken typ av produkt det skall vara. Sedan försöker vi hitta kryddor som stöder den typen av produkt. Till exempel så ville vi att Chorizon skulle vara en stark korv med spanksa inslag. Då kartlade vi vilka olika karakteristiska kryddor det finns för just den typen av korv. Gällande Chorizon så testade vi cirka 10-15 olika kryddblandningar för vi hittade den bästa.

5. Hur mycket kryddor går det åt i året?
– Kryddor går det åt i stora mängder hos oss, speciellt om man räknar med alla våra olika produkter. Sammanlagt går det åt cirka 160 000 kg kryddor i året, varav svartpepparn är den mest använda kryddan.

Mauste