Siirry sisältöön
Kuin kotona maustettu

Kuin kotona maustettu

Lisäaineettomat makkarat eli Chorizo, Bratwurst, ja lisäaineeton Kunnon nakki pyritään valmistamaan niin luonnollisesti kuin mahdollista. Tämä näkyy lisäaineettomuuden lisäksi myös aidoissa mausteissa. Esitimme tuotekehityksellemme viisi tiukkaa kysymystä aidoista mausteista. Tässä Kimin ja Rogerin vastaukset.

Mausteet

1. Mikä on aito mauste?

– Olemme käyttäneet lisäaineettomissa maustetuissa makkaroissa ainoastaan sellaisia perusmausteita, joita löytyy myös kotikeittiöstä. Kyseisissä tuotteissa ei siis ole käytetty arominvahventeita korostamaan makua. Tuotteissa käytetään myös oikeita sipuli- ja valkosipulikuutioita ja suolassa olemme siirtyneet käyttämään merisuolaa.

2. Ovatko mausteet käsiteltyjä?

– Osa käytetyistä mausteista on perinteisiä kuivattuja ja jauhettuja mausteita kuten esim. paprika ja chili. Timjami ja salvia ovat puolestaan pakastekuivattuja. Pakastekuivattu mauste säilyttää makunsa ja tuoreutensa paremmin. Lisäksi siinä säilyy myös paljon öljyjä, jotka muuten haihtuisivat kuivatuksessa.

3. Miten tiedetään mitkä mausteet sopivat yhteen?

– Makuasiat ovat tietysti aina yksilöllisiä eikä niistä voi kiistellä. Tutkimme kuitenkin paljon eri vaihtoehtoja ja teemme yhteistyötä maustevalmistajien kanssa. Lisäksi samasta mausteesta kuten esim. paprikasta saattaa olla kymmeniä eri lajikevaihtoehtoja. On niin väri-, laatu- kuin voimakkuusvaihtoehtoja, joten eri tuotteisiin käytetään eri lajikkeita. Eri mausteiden yhteensopivuuden oppii pitkälti vain kokemuksen ja kokeilun kautta.

4. Mistä idea uusiin mausteisiin syntyy?

– Usein lähdetään liikkeelle tuotteesta, eli minkä tyyppinen tuote halutaan ja pyritään löytämään sille sopivat mausteet. Esimerkiksi Chorizon kohdalla haluttiin luoda hyvin voimakasmausteinen espanjalaistyyppinen makkara. Tällöin lähdettiin kartoittamaan mausteita, jotka ovat karaktäärisiä juuri sen tyyppiselle makkaralle. Chorizon kohdalla teimme noin 10-15 eri mausteseosta ennen kuin se täydellinen löytyi.

5. Kuinka paljon mausteita menee vuodessa?

– Mausteita meillä kuluu vuoden aikana paljon, jos laskuihin otetaan mukaan ihan kaikki tuotteemme. Yhteensä mausteita menee vuodessa noin 160 000 kg, joista mustapippuri on käytetyin mauste.

Mauste