Hoppa till innehållet
Uusi jauhelihapakkaus, parempi tuote 4

Ny förpackning, bättre produkt

Snellman lanserade i maj en miljövänligare och mer praktisk förpackning för malet kött. Den nya förpackningen, flowpack, har många fördelar samtidigt som den skyddar och presenterar produkten på bästa sätt.

Uusi jauhelihapakkaus, parempi tuote

En av de största fördelarna med flowpack är att den innehåller 76 % mindre plast än dess föregångare! Den är också mycket lätthanterlig, bara att riva upp och använda. Flowpacken är enkel att göra sig av med och tar betydligt mindre utrymme i soporna. Den tar också mindre utrymme i butikshyllan, matkassen och kylen. Den är dessutom mycket effektivare i logistik och transport. Även om den nya förpackningen är tunnare än den gamla är den tillräckligt hållbar och går bra att frysa in. Flowpacken har också positiv inverkan på själva produkten. Maletköttet hålls luftigt och är tack vare det lätt att steka.

10 middagsrecept med Riktigt malet köt

Arbetet med den nya förpackningen har pågått länge

Arbetet med den nya förpackningen för malet kött började för dryga tre år sedan efter att Anders Storsved, inköpschef på Snellmans Köttförädling, hade varit i kontakt med materialleverantörer och hittat en smart lösning som då fanns i mindre skala för malet kött i England.

– Vi ville minska på plastanvändningen i produktionen. På den inhemska marknaden fanns sedan tidigare en del olika lösningar men vi var ute efter en egen optimal lösning. För några år sedan var fokus på plastanvändningen i media inte så stort, i dag är läget helt annat. Målet vi satte upp var att vi skulle kunna erbjuda den bästa möjliga förpackningen på marknaden för malet kött, berättar Anders.

<span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”mce_SELRES_start”></span>

På Snellman är vi väldigt glada för att konsumenterna uppskattar vår produktserie Riktigt malet kött så mycket. Färskheten och hur produkten beter sig vid stekning är det som uppskattas mest. Idag lägger konsumenter stor vikt på ansvarsfull produktion och lättanvändbara produkter. Vår utmaning blev att försöka kombinera konsumentfördelarna med ett förstklassigt malet kött med de fördelar som en optimal förpackning har. Produkten ska alltså vara färsk, lättanvändbar, smaka gott, dofta fräscht och ha en fin färg samtidigt som förpackningen bör vara lätt att öppna, använda och återvinna, den ska också skydda produkten bra och orsaka så lite skräp som möjligt.

Uusi jauhelihapakkaus, parempi tuote 2

Kontinuerliga förbättringar

– Om man ska minska på plastmaterialet så är det här ett utmärkt alternativ. Vi ger dessutom inte avkall på hållbarheten eller produktkvaliteten på något vis. Flowpacken ger tack vare EVOH barriären faktiskt bättre skydd än den förpackning vi haft innan och vi kan samtidigt minska plastanvändningen med 76 %! Med flowpacken kan vi minska på leveranser av förpackningsmaterial och också spara på lagringsutrymme. Vi använder betydligt mindre plast eftersom flowpack endast är en tunn, tryck film som varken innehåller ask eller etikett. Räknat på 10 milj. förpackningar minskar vi på plastavfallet med ca 130 000 kg, förklarar Anders glatt.

Anders berättar att projektet med den nya förpackningen har krävt envishet och tro på att få det att lyckas samtidigt som det har varit mycket intressant. Ett bra samarbete med maskin- och materialtillverkare har varit ett måste. Det är svårt att veta vad som är optimalt med maskiner och förpackningsmaterial när man inleder ett projekt som det här.

– Eftersom det inte funnits erfarenhet att tillgå från annat håll har vi fått lära oss av våra misstag, vi är ännu inte helt klara utan förbättringar pågår hela tiden. Flowpack är en vanlig produktförpackning men ovanlig för malet kött, förklarar Anders och passar på att tacka alla i produktionen, produktutvecklingen, serviceteamet och marknadsföringen som varit involverade i projektet.

– Det går inte att få igenom en så här stor förändring utan att alla är involverade, det här är ett beslut som alla vi på Snellman gått inför. Man kan kanske tro att flowpack är enkelt, men det kräver bra och stabila maskininställningar för att säkerställa hållbarhet. I detta har det funnits bra kunnande genom Martin Snellman och Linus Snellman. De har kunnat optimera arbetet och hela tiden varit kritiska och ifrågasatt om vi kan göra saker ännu bättre, vilket oftast har gått, berättar Anders.

Den nya förpackningen är bra både för användarna och miljön

På frågan vad som är bäst med den nya förpackningen enligt Anders själv, är svaret självklart.

– Det här är en förpackning som är till fördel för konsumenten, både med tanke på användningen och miljön. Snellmans Riktigt malet kött har nu Finlands mest ekologiska förpackningen för malet kött. För tillfället tillverkas Malet kött av gris och nöt i flowpack, men efter sommaren släpper vi flera produkter i den nya förpackningen. Arbetet fortsätter och vi jobbar stegvis på att förpacka resten av maletköttprodukterna i flowpack.